Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Κάποιοι πλουτίζουν και θησαυρίζουν...και κάποιοι πεινάνε

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα εταιρείας για την ελληνική ναυτιλία δημοσιεύτηκε προχτές. Παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία από αυτήν:
«...η χωρητικότητα του ελληνικού στόλου αυξήθηκε κατά 8,1% (στοιχεία Οκτωβρίου) σε σχέση με το 2014, φτάνοντας στα 328.254.495 DWT από 303.579.176 DWT, ενώ παράλληλα μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας στα 12,73 χρόνια φέτος από 13,25 χρόνια πέρυσι».
«Στην ανάπτυξη του ελληνικού στόλου, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της έρευνας, έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο τα αμερικανικά κεφάλαια (funds), τα οποία συμμετέχουν στην
αγορά νεότερων πλοίων και συγχρηματοδοτούν την κατασκευή νέων. Ιδιαίτερη αναφορά, πάντως, γίνεται και στη συμβολή των τραπεζών, οι οποίες παρότι αύξησαν την πίεση για την αποπληρωμή των δανείων, έδειξαν "υπομονή, ρεαλισμό αλλά και εμπιστοσύνη απέναντι στους πελάτες τους"».
«Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των ναυτιλιακών επιχειρήσεων μειώθηκε σε 648 από 668 πριν (-3%), επιβεβαιώνοντας την τάση συγκέντρωσης που παρατηρείται εδώ και μερικά χρόνια στον κλάδο».
 
«Παρά τις ανησυχίες για την υπερπροσφορά πλοίων και τις υψηλές διασφαλίσεις που απαιτούν πλέον οι τράπεζες για να χορηγήσουν νέα δάνεια, το ενδιαφέρον των Ελλήνων εφοπλιστών για εξαγορές πλοίων αλλά και την ανέγερση καινούριων παραμένει αμείωτο. Σύμφωνα με την Clarkson's, αυτή τη στιγμή υπάρχουν παραγγελίες για την κατασκευή περίπου 476 νέων πλοίων από 103 Ελληνες πλοιοκτήτες. Ωστόσο, πάνω από τις μισές παραγγελίες δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη χρηματοδότηση (...) οι εφοπλιστές πιστεύουν ότι οι επενδύσεις αυτές θα αποφέρουν κέρδη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ότι η ανάκαμψη της ναυλαγοράς δε θα αργήσει».
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, πασχίζουν να επιβιώσουν από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της πολιτικής που υλοποιούν οι αστικές κυβερνήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, κάποιοι πλουτίζουν πάνω στα συντρίμμια της ζωής των λαϊκών οικογενειών...  
Αυτό, δηλαδή, που συμβαίνει και σήμερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Την κυβέρνηση που τσακίζει το λαό και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015