Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ενα βήμα πιο κοντά στην ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Σε πορεία εφαρμογής μπαίνουν οι ανατροπές που προβλέπονται στην Κοινωνική Ασφάλιση με το 3ο μνημόνιο (ν. 4336/2015) και για το Δημόσιο, όπως προκύπτει από το νέο σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα.
Με τις νέες διατάξεις ρυθμίζονται λεπτομέρειες για τον τρόπο καταβολής των κατώτερων ορίων των συντάξεων στο Δημόσιο, σύμφωνα με τις οποίες τα κατώτατα όρια θα δίνονται μόνο μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του νέου συνταξιούχου. Αυτό ισχύει για όσους αποχωρούν μετά την 1/7/2015, με μοναδική
εξαίρεση τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας (67% και άνω κ.ά.), όπως και τις συντάξεις χηρείας.
Ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και για τους δημόσιους υπαλλήλους, με βάση τον ν. 3865/2010, αφορά τελικά όσους δημοσίους υπαλλήλους αποχωρούν από την εργασία τους μετά την 1/9/2015 και όχι από 1/1/2015.
Με τις προωθούμενες διατάξεις, διευκρινίζεται πως η αύξηση των ορίων ηλικίας και στο Δημόσιο ξεκινά από 19/8/2015, ώστε από 1/1/2022 κανείς δημόσιος υπάλληλος να μη συνταξιοδοτείται πριν το 67ο έτος ή στα 62 με 40 χρόνια (12.000 μέρες Ασφάλισης).
Διευκρινίζεται επίσης πως η πρόσθετη μείωση των συντάξεων κατά 10% στην περίπτωση πρόωρης/μειωμένης σύνταξης, θα υπολογίζεται επί του ποσού της ήδη μειωμένης σύνταξης που θα βγαίνει με τις παλιότερες διατάξεις. Πάντως, μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινιστεί ο «βηματισμός» της νέας αύξησης των ορίων ηλικίας, πριν το 67ο και πριν το 62ο έτος που επιβλήθηκε με το 3ο μνημόνιο, κάτι που αναμένεται να γίνει με σχετική εγκύκλιο.
Ερχονται νέες μειώσεις στις επικουρικές
Με άλλες διατάξεις του σχεδίου νόμου επανέρχεται το συνταξιοδοτικό καθεστώς των ενστόλων (Σώματα Ασφαλείας, στρατιωτικοί και πυροσβέστες) σε αυτό που προβλεπόταν με τον ν. 3865/2010. Αυτό σημαίνει ότι δεν αλλάζει τίποτα σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2014. Οι υπόλοιποι θα συνταξιοδοτούνται τουλάχιστον με τη συμπλήρωση του 60ού έτους, ή ύστερα από 40 έτη υπηρεσίας. Παραμένει, επίσης, η πρόβλεψη πως «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία πριν τη συμπλήρωση των 58».
Με το σχέδιο νόμου κλείνει αμετάκλητα κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης ελλειμμάτων της επικουρικής ασφάλισης από τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, ο οποίος χρηματοδοτείται από κρατήσεις και στις επικουρικές συντάξεις (3% έως 10%). Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, καθώς όπως εκτιμάται το έλλειμμα του ΕΤΕΑ το τρέχον έτος θα ανέλθει στα 88 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, καταργούνται διατάξεις του ν. 4331/2015 που οδηγούν: Στην κατάργηση της χορήγησης και επαναχορήγησης των προνοιακών συντάξεων του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ειδικά τους ομογενείς που δίνονταν με ορισμένες προϋποθέσεις. 
Τη δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες να συμψηφίζουν με τις αποδιδόμενες συντάξεις τους χρέη που είχαν προς τους ασφαλιστικούς τους οργανισμούς (ΟΑΕΕ, ΕΤΕΑ) και μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ. Την αποποινικοποίηση των οφειλών για ατομικές ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά ταμεία τους. Τη μείωση των υπέρμετρα αυξημένων από το 2011 ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ. Τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους κύριας σύνταξης του ΝΑΤ λόγω εργατικού ατυχήματος ή θανάτου εξαιτίας εργατικού ατυχήματος.
«Γκρίζες ζώνες»
Πάντως, από το σχέδιο νόμου που δόθηκε προς διαβούλευση λείπει μέχρι στιγμής η προϋπόθεση που έχει τεθεί στα προαπαιτούμενα, για σταδιακή αύξηση της 35ετίας στα 40 χρόνια Ασφάλισης σταδιακά μέχρι το 2021, η οποία θα συνοδεύσει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που ήδη έχει ψηφιστεί.
Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος συνταξιοδότησης με ΒΑΕ των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων, που είχε μπει ως προαπαιτούμενο στη σχετική λίστα του Γιούρογκρουπ. Κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει μέχρι το σχέδιο νόμου να μπει στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί.
 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣΤρίτη 13 Οχτώβρη 2015