Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Bόλος: Μαζική και δυναμική συγκέντρωση των συνταξιούχων

Μαζική και δυναμική ήταν η συγκέντρωση που διοργάνωσαν την Πέμπτη 5 Ιούνη οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις του Βόλου ΙΚΑ, ΤΑΕ, ΝΑΤ και ΟΑΕΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Προάγγελος ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων του Βόλου στην Πανελλαδική κινητοποίηση της 19ης Ιούνη, στην
Αθήνα.Βασικός ομιλητής στην συγκέντρωση ήταν ο Μανώλης Ραλλάκης γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας συνταξιούχων του ΙΚΑ, ως εκπρόσωπος των συνεργαζομένων συνταξιουχικών οργανώσεων που τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Ακόμα δε στέγνωσε το μελάνι των αποτελεσμάτων από τις τελευταίες ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές. Η κυβέρνηση όμως είχε θάψει όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όσο δηλαδή διαρκούσε η προεκλογική περίοδος τα σχέδιά της για τις συντάξεις, τα μεροκάματα, για τους μισθωτούς, που βασίζεται στην πολιτική που έχει εκπονηθεί εκ μέρους της ΕΕ και διατυπώνεται με σαφήνεια μέσα από τη "Λευκή Βίβλο" που συνέταξε η ΕΕ το 1994. Οι συνταξιούχοι σήμερα και στο Βόλο και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας συναντιούνται σε μία προσπάθεια να οργανώσουν καλύτερα - και αυτό το λόγο έχει και η παρουσία της Ομοσπονδίας - να οργανώσουν καλύτερα την πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, με πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσουμε τον πρωθυπουργό και να του επιδώσουμε το υπόμνημά μας, να του μιλήσουμε για τα προβλήματά μας και να καθορίσουμε τη στάση μας από εκεί και πέρα αναφορικά με τις απαντήσεις του.

Καλούμε τους συνταξιούχους να μαζικοποιήσουν αυτό τον αγώνα, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών και των Σωματείων, να έρθουν στην Αθήνα και όλοι μαζί να πορευτούμε προς το Μέγαρο Μαξίμου. Άλλος τρόπος να αντιδράσουμε δεν υπάρχει.

Εμείς οι συνταξιούχοι δεν έχουμε το εργοστάσιο, το γραφείο, το γιαπί, όπως οι εν ενεργεία εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους. Έχουμε μόνο τους δρόμους και όλοι μαζί πρέπει να πορευόμαστε και να συναντάμε παράγοντες της κυβέρνησης. Καλούμε τους συνταξιούχους να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια, βοηθώντας τους ίδιους τους εαυτούς τους».

Ακολούθησε χαιρετισμός του Γιώργου Ρούσσα προέδρου των συνταξιούχων του ΙΚΑ Μαγνησίας που τόνισε:

«Οι συνταξιούχοι είναι ξανά στους δρόμους και αγωνίζονται για την κοινωνική ασφάλιση, γιατί πιστεύουμε ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι η δική μας κατάκτηση και γι' αυτό το λόγο αυτές τις ημέρες οργώνουμε με περιοδείες και εξορμήσεις τα ΚΑΠΗ, τα στέκια των συνταξιούχων και ζητούμε και από τους εργαζόμενους να συμβάλλουν γιατί αυτές οι περικοπές της επικουρικής σύνταξης από τις αρχές του 2015 και στη βασική σύνταξη αφορούν όλους. Δεν πρέπει να υπάρχει κανείς ασφαλισμένος που να μη συμμετέχει.

Η σημερινή συγκέντρωση έχει διπλό χαρακτήρα. Να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στις περικοπές που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση και από την άλλη να καλέσουμε τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 19 Ιουνίου στην Αθήνα. Αυτή η πορεία και η συνεργασία με τους εργαζόμενους θα δώσει την καλύτερη απάντηση στη συγκυβέρνηση ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να σταματήσουν τώρα. Δεν θα αφήσουμε κανένα να παίζει με τη ζωή μας».

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο Θανάσης Κοντονίνας, από το ΤΑΕ Βόλου που σημείωσε:

«Και στις άλλες συντάξεις, όχι μόνο στις επικουρικές, έχουμε μειώσεις. Έχουμε έλλειψη γιατρών, τα φάρμακα έχουν ακριβύνει και στην ουσία δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε γιατί οι χίλιες - δύο τρικλοποδιές που βάζουν, μας αναγκάζουν να πληρώσουμε στο φαρμακείο. Γιατί η διαφορά μεταξύ ασφαλιστηρίου και της πραγματικής τιμής είναι μόνο 5 ευρώ και προκειμένου να μην ταλαιπωρούμαστε, τα πληρώνουμε. Αυτό σημαίνει ότι στα φάρμακα έχει γίνει περικοπή σε σχέση με το 2010, τριών δισ. ευρώ. Μ’ αυτό τον τρόπο αναγκάζουν τους ασφαλισμένους να μη φτάνουν στα φάρμακα, στους γιατρούς και να πεθαίνουν αβοήθητοι».

Τέλος «μεγαλύτερη συμμετοχή των συνταξιούχων στους αγώνες» ζήτησε ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μαγνησίας Δ. Πολυκανδριώτης.