Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Θεσσαλονίκη: Τρίποντο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Με σύνθημα «Τρίποντο Ζωής! Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά!», πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, στο κλειστό γήπεδο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, ο φιλικός αγώνας μπάσκετ που διοργάνωσαν η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΙΘΑΚΗ», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια
στα Ναρκωτικά.
Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της ΚΝΕ. Το σκορ διαμορφώθηκε 55 ΚΝΕ - 50 ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ», μετά από μια τρομερή ανατροπή, αφού στο τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου η ΚΝΕ έχανε με 20 πόντους.

Μετά το τέλος του αγώνα, δόθηκε αναμνηστική κάρτα συμμετοχής σε όλους τους νέους που συμμετείχαν στις δύο ομάδες. Τα έσοδα της εκδήλωσης διατέθηκαν στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ.

Νωρίτερα, πριν την έναρξη του αγώνα, μίλησαν ο Κώστας Ιωσηφίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και ο Κώστας Τζιάρας, εργαζόμενος του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», μέλος του συμβουλίου του ΕΣΥΝ.

Ο Κώστας Τζιάρας σημείωσε ότι «η λειτουργία του κοινοβίου, που είναι το βασικό θεραπευτικό εργαλείο της κοινότητας, δημιουργεί αξίες και αρχές που είναι σπάνιες στην κοινωνία. Το να καταλάβει κανείς τον εαυτό του, να βρει τη δύναμη να αλλάξει, να αναπτύξει αρχές φιλίας, συνεργασίας, αλληλεγγύης, αυτοβοήθειας με τους γύρω του. Η ΚΝΕ από την άλλη παλεύει για συνολική ρήξη και ανατροπή αυτού του συστήματος, του καπιταλιστικού, που είναι η βαθιά αιτία της δημιουργίας της εξάρτησης, της ακραίας μορφής αλλοτρίωσης του ανθρώπου από τον εαυτό του και την κοινωνία. Αυτή είναι και η βάση που υπάρχει τέτοια συμφωνία στις αρχές ανάμεσα στην ΚΝΕ και το ΚΕΘΕΑ, τόσο σε ό,τι αφορά την ερμηνεία των αιτιών που γεννούν το πρόβλημα αλλά και τον τρόπο θεραπείας. Γι' αυτό υπάρχει τόσα χρόνια αυτή η βοήθεια και η στήριξη από την ΚΝΕ προς το ΚΕΘΕΑ. Η αποψινή εκδήλωση θα μπορούσε να γίνει η αρχή μιας πιο σταθερής συνεργασίας το επόμενο διάστημα».

Τέλος, κάλεσε σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΚΕΘΕΑ τις επόμενες μέρες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών. Στη θεατρική παράσταση που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων στις 25 Ιούνη στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος», στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΚΕΘΕΑ στις 26 και στις 28 Ιούνη στο Λιμάνι, στο διεθνές τουρνουά τζούντο που θα γίνει στις 29 Ιούνη στο Ιβανώφειο και στο ποδοσφαιρικό τουρνουά «Δευκαλίων» που θα γίνει 30/6 και 1/7 στο γήπεδο Καλαμαριάς «Αριστοτέλης».

Ο Κώστας Ιωσηφίδης κάλεσε τους νέους να πάρουν θέση στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για μια κοινωνία όπου κουμάντο θα κάνει ο λαός, οι εργαζόμενοι. Να πουν όχι στους ψεύτικους παραδείσους και στη φυγή σε ατομικούς δρόμους. Να πουν όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Να παλέψουν για ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις.

Αναφερόμενος στη διοργάνωση του φιλικού αγώνα μπάσκετ, σημείωσε ότι πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει την αρχή ενός πιο ολοκληρωμένου συντονισμού και κοινής δράσης, τόσο στα πλαίσια της ενημέρωσης των νέων όσο και στο κομμάτι της πάλης για διεκδικήσεις σήμερα, για πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη δημόσια και δωρεάν, αύξηση της χρηματοδότησης των κέντρων θεραπείας, δράση για να μείνει στα χαρτιά ένα νομοσχέδιο και συνολικά μια πολιτική η οποία νομιμοποιεί τη διάδοση των ναρκωτικών, για να μην πούμε και την ωραιοποιεί.

«Κοινή πεποίθηση και θέληση όλων είναι: Κανένας συμβιβασμός με όλα τα ναρκωτικά, ανάπτυξη της πάλης, αντίσταση έτσι ώστε να μην περάσει η πολιτική της κυβέρνησης, του αστικού κράτους, για συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών, στην ουσία για απόπειρα διάλυσης της πρόληψης, της θεραπείας, της απεξάρτησης, της αποκατάστασης στην κοινωνία», είπε.

Πρόσθεσε πως και στο ζήτημα των ναρκωτικών συγκρούονται δύο βασικές γραμμές. «Από τη μία ο συμβιβασμός και η διαχείριση, από την άλλη ο αγώνας για ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, η πάλη για μια κοινωνία που θα καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτή η κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο θα είναι και ελεύθερη από τα ναρκωτικά», τόνισε.

Ανέφερε ότι «το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στηρίζουν τη μόνη ρεαλιστική λύση που είναι η ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης με περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των στεγνών προγραμμάτων.

Το γεγονός ότι η τοξικομανία μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά μόνο από μια κοινωνία χωρίς ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση δεν αναιρεί τη δυνατότητα ο εξαρτημένος να λυτρωθεί, αν το θέλει και είναι αποφασισμένος, αρκεί να υπάρχει πολιτική με κεντρικό σχεδιασμό και υποδομή κατάλληλη για την αντιμετώπιση της μάστιγας».

Τέλος, σημείωσε ότι «η αντίθεση και ο αγώνας ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης χρειάζεται να γίνει υπόθεση των εργατικών, λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Να γίνει υπόθεση των εργατικών σωματείων, κάθε μαζικού φορέα σε δήμους και γειτονιές. Να γίνει υπόθεση των 15μελών και 5μελών στα σχολεία, στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης, των Συλλόγων Φοιτητών και Σπουδαστών, των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων. Να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης με στεγνά προγράμματα, κοινωνικής επανένταξης, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό χωρίς συμμετοχή ιδιωτών».

902.gr