Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Παιδικοί σταθμοί:Αγωνιούν χιλιάδες οικογένειες

Αντιμέτωποι με την αγωνία, αν θα μπορέσουν να στείλουν το παιδί τους σε βρεφονηπιακό σταθμό, βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες νέα ζευγάρια και λαϊκές οικογένειες.Η χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών μειώνεται ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή και την τελευταία συνεδρίαση της
Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο προτείνει ουσιαστικά την πληρωμή τροφείων ακόμα και από τους γονείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο μέχρι πέρυσι ήταν δωρεάν, αλλά μόνο για έναν περιορισμένο αριθμό παιδιών.

Το θέμα της πληρωμής τροφείων από τους γονείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ δεν προκύπτει για πρώτη φορά. Την περίοδο 2012-2013, αλλά και τη χρονιά 2013-2014 για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ περισσότερα παιδιά, η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στη «μείωση του κόστους ανά παιδί», με αποτέλεσμα να κόψουν ακόμα κι από το φαΐ των νηπίων και να το πληρώνουν οι ίδιοι οι γονείς. Σε αυτό είχε συναινέσει η ηγεσία της ΚΕΔΕ. Επίσης, πολλοί ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί σε διάφορες περιοχές της χώρας ζητούσαν από τους γονείς να πληρώσουν συνδρομή κάθε μήνα για τα παιδιά τους κι ας ήταν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 που χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις - καθ' ομολογία εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας - θα κινηθεί κάτω από τα περσινά επίπεδα.

Παράλληλα, οι γονείς θα έρθουν αντιμέτωποι με τα «κριτήρια αποδοχής» που μπαίνουν από κάθε δήμο, τα οποία πρέπει να πληρούν για να γίνει δεκτό ένα παιδί σε βρεφονηπιακό σταθμό, καθώς και με την καταβολή τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για κριτήρια αποκλεισμού χιλιάδων παιδιών, καθώς, για παράδειγμα, απορρίπτονται τα παιδιά των οποίων η μητέρα είναι άνεργη, με την αιτιολογία ότι «μπορεί να το προσέχει η ίδια στο σπίτι», στερώντας έτσι το δικαίωμα του παιδιού στην προσχολική αγωγή και ταυτόχρονα το δικαίωμα της νέας άνεργης μητέρας να αναζητήσει δουλειά. Ακόμα, τα προηγούμενα χρόνια, από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αποκλείονται τα παιδιά των δημόσιων και δημοτικών υπαλλήλων, καθώς και παιδιά που η οικογένειά τους έχει εισόδημα από 30.000 και πάνω.

Επιπλέον άγνωστο παραμένει αν θα υπάρχουν εργαζόμενοι για να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, καθώς στην πλειοψηφία τους εργάζονται με ολιγόμηνες συμβάσεις, ενώ η λεγόμενη αξιολόγηση δομών των δήμων μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο παιδικών σταθμών που θα εμφανίζονται να μη φέρουν τα προσδοκώμενα έσοδα, αφού αυτό είναι το κριτήριο για να αξιολογηθεί «θετικά» μια δομή ή υπηρεσία δήμου.

Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει και η λεγόμενη αξιολόγηση του προσωπικού, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και που μπορεί να στερήσει εργαζόμενους που θα απολυθούν από παιδικούς σταθμούς.

Για αυτούς τους λόγους είναι επιτακτική ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες και οι εργαζόμενοι να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν να μην κλείσει καμία κοινωνική δομή και άμεσα να αξιοποιηθούν κρατικά και δημοτικά κτίρια για τη λειτουργία παιδικών σταθμών. Να καταργηθούν τα όποια τροφεία, να μην επιβληθούν νέα σε περιπτώσεις όπου αυτή τη στιγμή είναι δωρεάν, όπως στο ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την κρατική χρηματοδότηση αυτών των δομών και να δρομολογήσει τη μονιμοποίηση όλου του προσωπικού.

http://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/45610/agonioyn-hiliades-oikogeneies-gia-toys-paidikoys-stathmoys