Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Στον αγώνα για δημόσια δωρεάν Υγεία το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας συμμετείχε την Τετάρτη 18 Ιούνη στην απεργιακή συγκέντρωση των γιατρών και εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία, με κεντρικά αιτήματά του:

Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια.

Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα στους γιατρούς, όχι στην
αξιολόγηση, να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία.

Η υγεία του λαού δεν κινδυνεύει από τις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΠΠΝ Λάρισας και την επίσχεση των ειδικευόμενων γιατρών για την πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών τους και για την εξασφάλιση ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας για όλους.

Η υγεία του λαού κινδυνεύει από τη βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου, που προκαλεί τεράστια προβλήματα στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, αφού περικόπτει δραστικά την κρατική χρηματοδότηση στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, μετατρέπει την Υγεία σε όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, δεν καλύπτει τις μεγάλες ελλείψεις στο ΠΠΝ Λάρισας και όλα τα νοσοκομεία, ΚΥ, σε μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, σε εξοπλισμό και αναλώσιμα, στερεί τη δυνατότητα της δωρεάν πρόσβασης στους ανασφάλιστους, προκειμένου να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, τόσο μέσα, όσο και έξω από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Οι αγώνες των γιατρών είναι δίκαιοι και δεν μπορεί να ποινικοποιούνται. Αυτοί που πρέπει να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης είναι η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και όχι οι γιατροί, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ενσυνείδητα και με φιλότιμο, παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς, παρότι είναι απλήρωτοι.

Θεωρούμε απαράδεκτο, μετά την απόσυρση της μηνυτήριας αναφοράς από το διοικητή του ΠΠΝ Λάρισας, η εισαγγελική αρχή να συνεχίζει αυτεπάγγελτα τη μηνυτήρια αναφορά και την κλήση σε απολογία των μελών του ΔΣ των Γιατρών ΕΣΥ του ΠΠΝΛ.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, υπερασπιζόμενο τον αγώνα για δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους και το αυτονόητο δικαίωμα των γιατρών και κάθε εργαζόμενου για την πληρωμή των δεδουλευμένων του, ζητά να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία ποινικοποίησης. Οι συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας αγωνίζεται και διεκδικεί:

Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, με παράλληλη κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σ’ αυτούς τους τομείς.

Να καταργηθούν το χαράτσι των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, η πληρωμή στα απογευματινά ιατρεία και κάθε πληρωμή στα νοσοκομεία. Όχι στη λειτουργία ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων, με αμοιβή, στα δημόσια νοσοκομεία.

Να καταργηθεί το χαράτσι του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φάρμακα. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή των ασθενών για εξετάσεις. Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες. Να καταργηθούν οι εισφορές στον κλάδο Υγείας για τους ασφαλισμένους.

Να σφραγιστούν ΤΩΡΑ τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων, να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα «κοινωφελή προγράμματα» και στα προγράμματα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης.

Να χρηματοδοτηθούν γενναία τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί. Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα Νοσοκομεία, στα ΚΥ, στον ΕΟΠΥΥ του Νομού Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σταθερό 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο. Μία εφημερία την εβδομάδα για τους γιατρούς, διασφάλιση δικαιώματος ρεπό μετά από την εφημερία.

Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, χωρίς καμία οριζόντια περικοπή.

Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝ Λάρισας και στο ΠΠ Νοσοκομείο με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό. Να γίνει δημόσιο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.

Η παροχή σε όλους υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, η ΠΦΥ, η πρόληψη στους χώρους δουλειάς, στους παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία, στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, τη γειτονιά, να είναι δωρεάν σε όλους, αποκλειστικά κρατική ευθύνη, μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και την επιβάρυνση του μεγάλου κεφαλαίου.

Να μην καταργηθεί ή συγχωνευθεί καμία μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας. Όλες οι δημόσιες μονάδες ΠΦΥ να αξιοποιηθούν, να αναπτυχθούν και να ενταχθούν στο ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.


Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (Φιλιππούπολη, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, ΤΕΙ).

Να δημιουργηθεί δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και Κέντρα Ψυχικής Υγείας ή κινητή μονάδα Ψυχικής Υγείας.Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφάλειας.