Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - «ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ».Με ψηλά το κεφάλι, οι εργαζόμενοι τερματίζουν σήμερα την απεργία που ξεκίνησαν στις 28 Μάη

Στη δουλειά τους επιστρέφουν σήμερα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «SPIDER Γενική Ανακύκλωση» στα Γιάννενα, μετά την απεργία που ξεκίνησαν στις 28 Μάη, έχοντας αποσπάσει μια πρώτη δέσμευση από την εργοδοσία για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που αφορούν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Οι εργαζόμενοι έδωσαν τη μάχη σαν μια γροθιά, συμμετέχοντας καθολικά στην απεργία,
συσπειρωμένοι στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού και την Επιτροπή του στην επιχείρηση.
Η στάση τους αυτή ανάγκασε χτες τον εργοδότη να συναντηθεί με τους απεργούς στην πύλη της επιχείρησης, ενώ από την αρχή της απεργίας η στάση του ήταν προκλητική και αρνούνταν κάθε συζήτηση μαζί τους. Η εργοδοσία δεσμεύτηκε για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη λήψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Οσον αφορά την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, πέταξε το μπαλάκι στο ΙΚΑ και ισχυρίστηκε πως θα υλοποιήσει το αίτημα, στο βαθμό που του το υποδείξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Οι εργαζόμενοι δεν εφησυχάζουν. Παραμένουν σε ετοιμότητα να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους. Το σωματείο έχει στείλει υπόμνημα στην εργοδοσία, στο οποίο εκθέτει αναλυτικά τα αιτήματά του για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που οργανώθηκαν τις μέρες της απεργίας, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στις υπηρεσίες του ΙΚΑ και καταγγέλθηκε ότι εργαζόμενοι στη διαλογή έχουν δηλωθεί ως ανειδίκευτοι εργάτες, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Η αναγκαιότητα να βρίσκονται σε επιφυλακή, επιβεβαιώνεται και από τη στάση της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους της μεταλλοβιομηχανίας, που ανήκει στον ίδιο όμιλο: Με την υπόσχεση να καταβάλει ένα μηνιάτικο, τη στιγμή που οφείλει πάνω - κάτω 10 μισθούς, και με το ιδεολόγημα ότι εργοδότης και εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα και δίνουν την ίδια μάχη (!), επιδιώκει να θέσει τέρμα στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τις προηγούμενες μέρες από μερίδα των εργαζομένων, μετά και από κάλεσμα των απεργών της «Γενικής Ανακύκλωσης».
Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ
Σε ανακοίνωσή τους για την κατάσταση στη μεταλλουργία «SPIDER», η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα επιχειρήματα ότι έχουμε κοινά συμφέροντα με την εργοδοσία, ότι - ούτε λίγο ούτε πολύ - είμαστε συνέταιροι με την εργοδοσία, έκαναν μεγάλη ζημιά. Τεράστια ευθύνη έχει η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου μετάλλου, που σιγοντάριζε την παραπάνω λογική, που δεν προετοίμασε και δεν οργάνωσε τους εργαζόμενους, που επέτρεψε να φύγει τμήμα της παραγωγής στη Σερβία».
Το ΠΑΜΕ απευθύνεται συνολικά στους εργαζόμενους στα εργοστάσια της περιοχής, που αντιμετωπίζουν την απληρωσιά, την εκ περιτροπής εργασία, τις απολύσεις και τονίζει:
«Απέναντί μας δεν έχουμε ένα μεμονωμένο εργοδότη, αλλά όλη την τάξη των εργοδοτών. Κάθε εξέλιξη, κάθε αγώνας σ' ένα χώρο δουλειάς αφορά όλους τους εργάτες. Συνολικά πρέπει να τους αντιπαλέψουμε. Δεν θα δίνουμε για πάντα μάχη χαρακωμάτων, δικαιούμαστε μια άλλη ζωή, με δικαιώματα για εμάς και τις οικογένειές μας. Εμείς είμαστε που παράγουμε όλο το πλούτο και εκεί βρίσκεται η τεράστια δύναμη που έχουμε και αυτόν το πλούτο πρέπει να τον καρπωθούμε».