Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης: ΚΥΡΙΑΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ


ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΟΛΙΩΝ

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ & ΤΣΙΜΙΣΚΗ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 
Η  επίθεση του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου, των μονοπωλίων, είναι συνεχής, ανηλεής και οξύτατη,  με στόχο την εκμηδένιση των δικαιωμάτων μας,  θυσία στο βωμό των κερδών τους. Αυτή τη σχεδιασμένη επίθεση, χρόνια τώρα, την  μεθοδεύουν μέσα από τους εργοδοτικούς φορείς, τις καπιταλιστικές τους ενώσεις (Ε.Ε.,  Δ.Ν.Τ.), με τη συνδρομή των κυβερνήσεων και των κομμάτων που  προσκυνούν την ανταγωνιστικότητα, αλλά και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.  

Σήμερα μετά των ορυμαγδό μέτρων που ρημάζει την ζωή μας,  η συγκυβέρνηση  παίρνει νέα μέτρα στήριξης των μεγάλων εμπορικών ομίλων, των μονοπωλίων. 

Σήμερα , έξη μήνες λειτουργίας  του νόμου τους  για  τις  ΚΥΡΙΑΚΕΣ  (7 το χρόνο έλεγαν) η συγκυβέρνηση  σε συμφωνία με την τρόικα (ΔΝΤ,ΕΚΤ, ΕΕ) απελευθερώνουν τις προσφορές και τις εκπτώσεις για όλο το χρόνο και  αποφασίζουν την κατάργηση της Κυριακής αργίας για όλες τις Κυριακές  πιλοτικά στις παρακάτω  περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής : Στο Ιστορικό κέντρο της Αθήνας, την Ομόνοια, την Ερμού και την Ραφήνα λόγω του λιμανιού.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Σε Ρόδο, Κω, και Ερμουπόλη Σύρου.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:  Στο Ιστορικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την Τσιμισκή και την Χαλκιδική.

Τώρα ξέρουμε, έχουμε πείρα. Αφού μετέτρεψαν τους μισθούς μας σε φιλοδωρήματα, αφού διευθετούν τον εργάσιμο χρόνο μας όπως τους βολεύει, αφού διεύρυναν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων βάζοντας λουκέτο σε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους,  καταργούν την αργία της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, δεν σταματούν ,  τα θέλουν όλα.
Στην ακόρεστη πείνα τους για κέρδη, συνδράμει η στάση συνδικαλιστικών παρατάξεων που χρόνια τώρα προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι τα δίκια τους ταυτίζονται με τα συμφέροντα των εργοδοτών.  Ευθύνη έχει και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΙΥΕ που χρόνια τώρα έριχνε το ναρκωτικό της ταξικής συνεργασίας, της συναίνεσης. Έχουν  ευθύνη οι παρατάξεις    ΠΑΣΚΕ -ΔΑΚΕ- ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  που έχουν  βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους με την εργοδοσία, στην απόφαση που απελευθερώνει το ωράριο από το 1997, αυτήν υπερασπίζονται έως και σήμερα.
Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα ανάλογα συμπεράσματα.

Αν δεν υπερασπιστούμε οι ίδιοι και δεν παλέψουμε για τα συμφέροντά μας, τίποτα καλό δεν έχουμε να περιμένουμε από  «δεξιούς» και «αριστερούς» υποτακτικούς των μονοπωλίων και των μεγάλων υγιών επιχειρηματιών.

Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται σε ευρωπαϊκούς τόνους, θα στηριχτεί στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας.

Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο ,τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και την ζωή μας.

Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο μας,

με οργανωμένο αγώνα  να βάλουμε φρένο στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, με σωματειακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε :
Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.
Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο .
Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο  8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου,  των συμβάσεων    ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος,
για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
πηγη:ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ