Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Βέλγιο: Σε 2.500 απολύσεις προχωρά η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Delhaize»

Την άμεση απόλυση 2.500 εργαζομένων και το κλείσιμο 14 καταστημάτων στο Βέλγιο ανακοίνωσε χθες ο μονοπωλιακός όμιλος σούπερ μάρκετ «Delhaize». Το εν λόγω μονοπώλιο, που έχει καταστήματα σε 9 χώρες και σε 3 ηπείρους αποτελεί το βασικό μέτοχο της εταιρείας σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» στην Ελλάδα, πρόβαλε ως δικαιολογία για
την απόφαση την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας έναντι ολλανδικών και γερμανικών ανταγωνιστών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η απόφαση αναδιάρθρωσης της εταιρείας έχει ως στόχο την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της κερδοφορίας της χαρακτηριστικό είναι γεγονός πως μόνο για το 2013 η «Delhaize» μέτρησε κέρδη 5 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κερδών 3% σε σχέση με το 2012. Η κερδοφορία της εταιρείας ήταν αποτέλεσμα αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού, όπως η μεγάλη επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή που οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, έτσι ώστε η κυβέρνηση να εγγυηθεί των αποζημιώσεων των απολυμένων και η εταιρεία παρέχει ...δωρεάν υπηρεσίες ψυχολόγου στους απολυμένους, εργαζόμενοι κλείνουν καταστήματα της εταιρείας σε διάφορες πόλεις του Βελγίου και ζητούν την κήρυξη απεργίας στην εταιρεία και στον κλάδο.

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στις μαζικές απολύσεις, στις οποίες έχουν προχωρήσει σειρά από μονοπωλιακοί όμιλοι στο Βέλγιο σε κλάδους όπως μέταλλο, αυτοκινητοβιομηχανία, φάρμακο, κτλ. Τα ίδια μέτρα και οι αναδιαρθρώσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και εφαρμόζονται ήδη στο Βέλγιο δείχνουν τον ενιαίο χαρακτήρα της επίθεσης του κεφαλαίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών και η ΕΕ σε περίοδο γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης έχουν οξύνει την επίθεσή τους στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα για την εξασφάλιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, μετακυλώντας στις πλάτες του λαού το κόστος διάσωσης των μονοπωλίων. Τα αντεργατικά μέτρα σε Βέλγιο, Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο της ΕΕ έχουν κοινή ρίζα, τον καπιταλισμό.