Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Yπουργείο Εργασίας - KEΠE: «Μελετούν» νέες βάρβαρες περικοπές στο Ασφαλιστικό

Τις περαιτέρω βάσεις για τη νέα επίθεση σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος βάζει και ενισχύει η συγκυβέρνηση, στα πλαίσια της ΕΕ και των απαιτήσεων του κεφαλαίου, μέσω της πρόσφατης υπογραφής της σύμβασης ειδικής μελέτης μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Ως αποπροσανατολιστικό «περιτύλιγμα» για την προώθηση προειλημμένων αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων, με δήθεν

επιστημονικό μανδύα, είναι τέτοιου είδους μελέτες που αφορούν την «διοικητική ενοποίηση και το λειτουργικό εκσυγχρονισμό των δομών κοινωνικής ασφάλισης».

Κινήσεις που δεν είναι καθόλου άσχετες και ξεκομμένες από τις συνολικότερες παρεμβάσεις που συντελέστηκαν και συντελούνται, προκειμένου να ολοκληρωθεί απόλυτα η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού με τσακισμένες συντάξεις και παροχές και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες επικυρίαρχες του συστήματος. Άλλωστε, η εμπειρία της ενοποίησης των ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ προσφέρει πολύτιμη εμπειρία για το πως «ενοποιήθηκαν προς τα κάτω» οι παροχές των ταμείων, ενώ και η ενοποίηση επικουρικών ταμείων, με την ίδρυση του ΕΤΕΑ, προσφέρει επίσης τη διεξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων για τη δραματική χειροτέρευση των επικουρικών παροχών.

Εξάλλου, προ των πυλών είναι από 1/7/2014 η νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, ενώ πλησιάζει και η εφαρμογή του νέου μοντέλου ασφάλισης, όπου το κράτος εγγυάται την καταβολή μέχρι 360 ευρώ, με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες μέσω των λεγόμενων επαγγελματικών ταμείων, να μπαίνουν γερά στους πυλώνες του ασφαλιστικού. Εξέλιξη που σημαίνει νέα επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο, όπου μόνο θα ξέρει τι θα πληρώνει, αλλά ποτέ τι σύνταξη, πότε και εάν θα τη λάβει.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατά πάγια τακτική υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης μελέτης κάνοντας λόγο για «νοικοκύρεμα» στα πλαίσια της «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού, ενώ επιχειρώντας να παρουσιάσει το «μαύρο - άσπρο», έκανε λόγο ότι «κινούμαστε απόλυτα εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού. Παράδειγμα, για το πρώτο πεντάμηνο του 2014 και για προϋπολογισθείσα καταβολή 41,7% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης συντάξεων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 41,3%. Με δυο λόγια, η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος εξελίσσεται ομαλά».

Βέβαια, ο Γιάννης Βρούτσης απέφυγε συνειδητά να πει, ότι η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας έχει μειωθεί δραματικά με το βάρος να πέφτει, στη συντριπτική πλειοψηφία, στις πλάτες εργαζομένων και ασφαλισμένων και ότι τα κονδύλια που εξοικονομήθηκαν και από το ασφαλιστικό διοχετεύτηκαν στα σεντούκια της πλουτοκρατίας μέσω πολλαπλών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.

Από την άποψη αυτή, επιτακτικό καθήκον είναι η συμμετοχή όλων στην πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα στις 19 Ιούνη, στην οποία καλεί και το ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό.

http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/44881/ypoyrgeio-ergasias-kepe-meletoyn-nees-varvares-perikopes-sto-asfalistiko