Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Εργαζόμενοι Χαλυβουργίας Βόλου:Εβαλαν φρένο σε νέα μείωση των μισθών

Φρένο στις αξιώσεις της εργοδοσίας και της πλειοψηφίας του σωματείου να παρατείνουν τις μειώσεις στους μισθούς στη Χαλυβουργία του Βόλου, έβαλαν οι εργαζόμενοι. Σε ψηφοφορία που έκαναν την Παρασκευή, μετά από Γενική Συνέλευση, απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας για νέα τετράμηνη παράταση των μειώσεων στους μισθούς κατά 12,5% από την τελευταία επιχειρησιακή και γύρισαν την πλάτη στην πλειοψηφία του σωματείου, που προσπάθησε με εκβιασμούς να «περάσει» την πρόταση. Από τους 182 εργαζόμενους που συμμετείχαν στη Συνέλευση, οι 105 ψήφισαν
κατά των μειώσεων και 77 υπέρ.
Οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας απείλησαν για μια ακόμη φορά τους εργαζόμενους ότι, αν δε δεχτούν να δουλεύουν με μειωμένους μισθούς, ο Μάνεσης θα

επιβάλλει χειρότερους όρους, με ατομικές συμβάσεις. Είναι οι ίδιοι που πρότειναν στην εργοδοσία να μειωθούν οι μισθοί των συναδέλφων τους κατά 8% με νέα επιχειρησιακή σύμβαση, δίνοντας χώρο στον Μάνεση να κλιμακώσει την επίθεση, επικαλούμενος και την κωλυσιεργία στην εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση του κόστους Ενέργειας.
Από τις αρχές της βδομάδας, ο Μάνεσης έβγαλε την πλειοψηφία του προσωπικού σε αναγκαστική (κανονική) άδεια, με τη δικαιολογία ότι δεν έχει «σκράπ» και μέχρι να προμηθευτεί ξανά. Πρόκειται για κοροϊδία και ωμό εκβιασμό, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συρθούν σε νέα συνέλευση και να κάνουν αποδεκτή την εργοδοτική πρόταση. Μέσω του σωματείου, μάλιστα, η εργοδοσία διέδιδε ότι διαθέτει και «σχέδιο Β».
Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας» χαιρετίζει τη γενναία απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των χαλυβουργών του Βόλου και σημειώνει: «Οι χαλυβουργοί εργάτες πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά το "όχι" τους θα πέσουν πάνω τους σαν τα σκυλιά ο μηχανισμός της εργοδοσίας, ΜΜΕ και "συνδικαλιστές", τους οποίους ξέρουν πάρα πολύ καλά για το ρόλο που έπαιξαν μέχρι σήμερα. Ολοι αυτοί με εκβιαστικά διλήμματα, τρομοκρατία και απειλές θα προσπαθήσουν να αλλάξουν το "όχι" των χαλυβουργών σε επόμενη Γενική Συνέλευση, όπως έχουν ξανακάνει και στο παρελθόν και όπως συνέβη πριν από λίγες μέρες στην ΑΓΕΤ.
Καλούμε τους χαλυβουργούς με ταξική ενότητα να αποκρούσουν όλο αυτό τον ενιαίο μηχανισμό και να υπερασπιστούν την τιμή τους. Αρκετά μέχρι σήμερα οι χαλυβουργοί έχουν σκύψει το κεφάλι. Ηρθε η ώρα να οργανώσουν την αντίστασή τους με αγώνα που να στοχεύει στην καρδιά που δημιουργεί τα προβλήματά τους. Σ' αυτόν τον αγώνα δε θα 'ναι μόνοι τους.
Το Συνδικάτο Μετάλλου, όπως σταθερά και αταλάντευτα έκανε μέχρι σήμερα (κάτι που το ξέρουν πολύ καλά οι χαλυβουργοί), θα είναι στο πλευρό των χαλυβουργών με όλες του τις δυνάμεις, ταξικά αλληλέγγυο στον αγώνα που θα δώσουν για την ενιαία επίθεση που δέχονται, όπως και όλη η εργατική τάξη, από την εργοδοσία, την κυβέρνηση και την ΕΕ».

Ριζοσπάστης Τετάρτη 11 Ιούνη 2014