Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Μειώνονται κι άλλο οι αποδοχές στο δημόσιο

Νέες μειώσεις στους μισθούς και διεύρυνση των δημοσίων υπαλλήλων που δουλεύουν με πολύ μικρές αποδοχές, ετοιμάζει η κυβέρνηση, μέσω αλλαγών στο λεγόμενο «ενιαίο μισθολόγιο».Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο (Βήμα της Κυριακής), η κατεύθυνση είναι η εξής: Οι μισθοί των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης και
αυτών που έχουν τελειώσει μόνο το Λύκειο, να υποχωρήσουν στα επίπεδα των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα.

Από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα πριμοδοτηθούν οι αποδοχές των εργαζομένων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης και των εργαζομένων στην εκπαίδευση και την Υγεία.

Στην παραπέρα μείωση και διαφοροποίηση των μισθών θα οδηγήσει και η προωθούμενη αξιολόγηση με βάση την αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και την επίτευξη των στόχων.

Το νέο σύστημα θα προβλέπει την επαναφορά του 13ου μισθού ως ετήσιο μπόνους για όσους έχουν πετύχει το 90% των στόχων που έχουν τεθεί. Αντίστοιχα, οι «μη παραγωγικοί» υπάλληλοι, αυτοί δηλαδή που δε θα υλοποιούν τους εκάστοτε αντιλαϊκούς στόχους, θα έχουν μειώσεις στις αποδοχές τους.

Όλες αυτές οι μειώσεις, έρχονται να προστεθούν στην αφαίμαξη που έχουν υποστεί στην κυριολεξία οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνονται στο κείμενο «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 - 2016».

Σύμφωνα με αυτά, από τα τέλη του 2009 έως το Μάρτη του 2014 η απασχόληση στο Δημόσιο Τομέα έχει συρρικνωθεί κατά 27% (247,678 λιγότεροι μισθοδοτούμενοι).

Επίσης, η δαπάνη για τους μισθούς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος  στα 15,754 δισ. ευρώ ή 8,61% του ΑΕΠ από (24,5 δισ. ή 10,6% του ΑΕΠ για το 2009). Δηλαδή, μειώνεται κατά 35,7% ή κατά 8,7 δισ. ευρώ.

902.gr