Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Ελευσίνα: «Το καπιταλιστικό κέρδος κλείνει τα εργοστάσια και όχι οι εργατικοί αγώνες»

Μόνιμα είναι στην προπαγάνδα των αστικών επιτελείων η καραμέλα ότι οι αγώνες των εργαζομένων κλείνουν τα εργοστάσια και διώχνουν τις επενδύσεις με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία και να μην αναπτύσσεται η οικονομία. Με αυτό το θέμα ασχολήθηκε η εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώθηκε την Πέμπτη 26 Ιούνη από ταξικές δυνάμεις της βιομηχανικής ζώνης του Θριασίου, στην Πλατεία Ηρώων Ελευσίνας. Σε μια περιοχή που οι κάτοικοί της έχουν βιώσει και την
καπιταλιστική ανάπτυξη, αλλά και την καπιταλιστική κρίση.

Μονόδρομος οι ταξικοί αγώνες για τους εργαζόμενους

Τη συζήτηση άνοιξε ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του σωματείου των χαλυβουργών κατά τη διάρκεια του 9μηνου ηρωικού τους αγώνα. Υπογράμμισε ότι «η επαίσχυντη απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις έχει και τη νομιμοποίηση της ΓΣΕΕ. Πήραν αυτή την απόφαση επειδή δήθεν είναι σε δραματική κατάσταση ο Μάνεσης. Έτσι διαψεύδονται περίτρανα όσοι μας έλεγαν ότι η απεργία, ο αγώνας μας πρέπει να σταματήσει για να ανοίξει το εργοστάσιο και να ξεκινήσει η παραγωγή. Ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι αυτός του ανυποχώρητου αγώνα. Οι χαλυβουργοί αυτό προσπαθήσαμε και προσπαθούμε ακόμα. Σήμερα περισσότεροι εργαζόμενοι που μέχρι χτες ήταν με το μέρος της εργοδοσίας, βγάζουν συμπεράσματα βλέποντας τις εξελίξεις και μας δίνουν δίκιο, όμως αυτό δε φτάνει. Τώρα πρέπει να μετρηθούν βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Με τη συσπείρωση όλων των εργαζομένων στο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, μπορούμε να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε. Με οργάνωση και αλληλεγγύη που είναι τα μεγαλύτερα όπλα μας.»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Παντελής Παπαβασιλείου, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και πρόεδρος του παραρτήματος του στο Θριάσιο, ο οποίος έφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναδεικνύουν ότι τα εργοστάσια κλείνουν από το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους. Όπως είπε “Η περίπτωση του Λαναρά ακριβώς αυτό δείχνει. Τον μπούκωσαν με ζεστό χρήμα, για να κρατήσει την κλωστοϋφαντουργία και να ανοίξει δουλειές. Τελικά μετέφερε τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, αφήνοντας στο δρόμο τους εργαζομένους. Τα ναυπηγεία υπολειτουργούν και κλείνουν ανεξάρτητα από το αν γίνονται απεργίες ή όχι. Αυτό δείχνει ο Σκαραμαγκάς και η Ελευσίνα, χώροι που δεν έγιναν σημαντικοί αγώνες, αντίθετα οι εργαζόμενοι έκαναν θυσίες για να έρθουν επενδύσεις όπως η Croupp κλπ. Το αποτέλεσμα ήταν ομαδικές απολύσεις και πορεία κλεισίματος. Σε όλη αυτή την πορεία οι εργοδότες είχαν πάντα την αμέριστη συμπαράσταση του εργοδοτικού συνδικαλισμού, συμβιβασμένων πλειοψηφιών στην Ομοσπονδία Μετάλλου, στο ΕΚ Ελευσίνας και αλλού, που πάντα αναμασούσαν τα επιχειρήματα της εργοδοσίας ενάντια στους ταξικούς αγώνες.”

Θ. Κοτρώνης: Κανένας εργοδότης δεν ανοίγει εργοστάσιο για να μειώσει την ανεργία

Οι εισηγητικές ομιλίες ολοκληρώθηκαν με το Θανάση Κοτρώνη, συνδικαλιστικό στέλεχος στο μέταλλο ο οποίος τόνισε ότι «Το ερώτημα "ποιός κλείνει τα εργοστάσια", ουσιαστικά δεν το θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αλλά οι αντίπαλοί τους προκειμένου να τους αποπροσανατολίσουν από τη βασική αιτία των προβλημάτων τους που είναι το ίδιο το κέρδος των καπιταλιστών. Τους επόμενους μήνες στην Ελευσίνα θα κλείσουν τα δύο εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας. Δεν κλείνουν επειδή έγιναν αγώνες από τους εργαζόμενους. Κλείνουν γιατί έτσι αποφάσισε η κυβέρνηση στα πλαίσια της ΕΕ μαζί με τους εταίρους της. Είναι μια επιλογή που εξυπηρετεί γενικότερα στρατηγικά συμφέροντα του κεφαλαίου για τη συγκέντρωση της αμυντικής βιομηχανίας στα μονοπώλια μερικών χωρών της ΕΕ. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σήμερα η ΕΕ έχει απαγορεύσει τις εργασίες για εμπορικά καράβια. Στην Ελλάδα με τα εκατοντάδες νησιά και με προφανείς ακτοπλοϊκές ανάγκες δεν φτιάχνεται κανένα καράβι. Την ίδια στιγμή πριμοδοτούνται οι εφοπλιστές για να φτιάχνουν τα πλοία τους στην Κίνα, την Κορέα και αλλού.

Πρέπει να είναι καθαρό ότι στον καπιταλισμό πάνω από όλα είναι το κέρδος για τους εργοδότες. Δε διστάζουν για να οικονομήσουν περισσότερο ακόμα και να κλείσουν βιομηχανικές μονάδες. Κανένας εργοδότης δεν ανοίγει εργοστάσιο για να μειωθεί η ανεργία, να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι και ψωμί στο τραπέζι. Τα φτιάχνουν για το κέρδος. Όταν εκτιμήσουν ότι δε βγάζουν αυτά που προσδοκούσαν θα το κλείσουν για να επενδύσουν αλλού.»


Στη συζήτηση που ακολούθησε με τη συμμετοχή κατοίκων από την περιοχή, σπουδαστών ΙΕΚ, συνδικαλιστών από άλλους χώρους όπως των Τροφίμων, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα να γενικευτούν τέτοιες πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις και συζητήσεις ώστε να δυναμώνει η ταξική γραμμή στο κίνημα. Όπως τονίστηκε πρέπει “να αντιμετωπίζονται τα ιδεολογήματα της αστικής τάξης, καθώς αυτό είναι όρος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε κατεύθυνση ρήξης με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης: Οι εργαζόμενοι να αρχίσουν να σκέφτονται την οργάνωση της δικής τους εξουσίας.»

πηγη και φωτογραφίες
 http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/46445/eleysina-kapitalistiko-kerdos-kleinei-ta-ergostasia-kai-ohi-oi-ergatikoi#/0