Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Γραμματεία Εμπορίου-Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ:Καλεί στην κλαδική απεργία, την Κυριακή, στις 7 Μάη

Η Γραμματεία Εμπορίου-Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου σε όλη τη χώρα, να πάρουν την υπόθεση της κλαδικής απεργίας στις 7 Μάη στα χέρια τους, να δώσουν ενιαία τη μάχη για την επιτυχία της γενικής απεργίας στις 17 Μάη.
 Τα μέτρα της 2ης αξιολόγησης έρχονται να ρίξουν αλάτι πάνω στις πληγές των προηγούμενων μέτρων. Η άγρια φοροληστεία αφαιρεί έναν ακόμα μισθό από τις τσέπες μας εξαϋλώνοντας το ήδη πετσοκομμένο λαϊκό εισόδημα,
το νέο τσεκούρι στις χιλιοχτυπημένες συντάξεις, το μαχαίρι στα επιδόματα ανεργίας αλλά και η προσπάθεια για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, πρέπει να σημάνουν κλίμα αγωνιστικής απάντησης και διεκδικητικού απεργιακού αγώνα.
 Βλέπουμε κατάματα ποιο είναι το μοντέλο της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης που με θρασύτητα συνεχίζουν και αναφέρουν. Είναι ανάπτυξη που πατάει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων, στην ολοένα και πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.
 Μέτρα και αντίμετρα, δουλειά τις Κυριακές, δούλοι δε θα γίνουμε στις πολυεθνικές!
 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδεικνύεται ο πιο καλός μαθητής των επιχειρηματικών ομίλων. Καθαρίζει όλη τη λάντζα που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και προχωρά την επίθεση ένα βήμα παραπέρα. Είναι η κυβέρνηση που ανήμερα των μεγάλων απεργιακών πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων σε όλον τον κόσμο, άνοιξε την πόρτα για την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Η κυβέρνηση που αντί να την κατοχυρώσει νομοθετικά, την καταργεί, ανοίγοντας το δρόμο για δουλεία 7 ημέρες την εβδομάδα, υλοποιώντας και δικαιώνοντας τον διακαή πόθο δεκαετιών του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου. Και όταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι απαιτούν, το πολιτικό προσωπικό τους υπακούει και νομοθετεί, φέρνει μνημόνια και μέτρα!
 Όχι στο ωράριο των πολυεθνικών. ΚΥΡΙΑΚΗ αργία όλων των εργατών!
 Σήμερα στον κλάδο του εμπορίου κυριαρχούν η απλήρωτη υπερωριακή εργασία, οι εργασιακές σχέσεις με κάθε είδους ευελιξία, οι συμβάσεις μιας ημέρας και δοκιμαστικές περιόδους χωρίς δικαιώματα σε πολυκαταστήματα και super market, τα κακοπληρωμένα μαύρα ωρομίσθια, τα άτακτα ωράρια εργασίας. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τον εργασιακό Μεσαίωνα στον κλάδο, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δούλους των επιχειρηματιών ομίλων και των πολυεθνικών, χωρίς ωράρια και συλλογικές συμβάσεις.
 Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής έρχεται να υλοποιήσει τις διαχρονικές απαιτήσεις των μονοπωλίων για βαθιές ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, για μέγιστη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις εργασίας, με απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, και μισθούς των 200 και 300 ευρώ.
 Η Κυριακή αργία αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργηση της είναι μαχαιριά στην καρδιά των εργαζομένων στο εμπόριο, καθώς τορπιλίζει και αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή τους. Μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στην μητρότητα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις γυναίκες που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία στο κλάδο.
Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού
 Οι δυνάμεις στην Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΜΕΤΑ-ΠΑΣΚΕ) είναι εκείνες που από το 1997 έχουν βάλει φαρδιά την υπογραφή τους στην απελευθέρωση του ωραρίου, που υπέγραψαν τις μειώσεις στους μισθούς των εμποροϋπαλλήλων το 2012. Είναι οι δυνάμεις που αποτελούν διαχρονικά το Δούρειο ίππο των επιχειρηματικών ομίλων στις γραμμές των εργαζόμενων.
 Είναι οι ίδιες δυνάμεις που πρόσφατα καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό και αποπροσανατόλιζαν τον κλάδο παρουσιάζοντας ως νίκη την απόφαση του ΣΤΕ για την Κυριακή αργία, όταν ο νέος σχεδιασμός για την κατάργηση της βρισκόταν προ των πυλών. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που τα προηγούμενα χρόνια ως το 2015, έκαναν την Ομοσπονδία σκαλοπάτι για την ανέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και σήμερα κάνουν την πάπια, κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα.
 Η Κυριακή αργία δε μπαίνει στα μουσεία, αγώνας και απάντηση στην εργοδοσία!
 Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά παράλληλα προετοιμάζει την κατάργησή της, σε όσους κλάδους συνδέονται με αυτόν και πολύ σύντομα θα ισχύει για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. Ότι ξεκίνησε από το εμπόριο (ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου) εξαπλώθηκε με την ταχύτητα του ανέμου σε κάθε κλάδο.
 Σε κάθε εμπορομάγαζο, σε κάθε κατάστημα και τόπο δουλειάς είναι ανάγκη να δυναμώσει η ενημέρωση για τις εξελίξεις, να μπουν και άλλοι εργαζόμενοι στη μάχη για να μην εφαρμοστεί στην πράξη η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα, καμία Κυριακή.
 Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, να καθορίζουν και την ζωή μας.
 Οι εμποροϋπάλληλοι δεν είναι για σφαγή, δε θα τους χαρίσουμε καμία Κυριακή!
 Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ετοιμάσουν οργανωμένα και με αισιοδοξία την απεργιακή απάντηση. Να συνεδριάσουν τα ΔΣ, να βγουν ανακοινώσεις, να μπουν μέσα στους χώρους δουλειάς με κάθε τρόπο, να αντιμετωπίσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία.
 Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε :

  •          Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.
  •          Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  •          Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
  •          Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.
  •          Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαικό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
  •          Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

Όλες και όλοι, στην απεργία και στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα!

http://pamehellas.gr