Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Ανάκαμψη με «προαπαιτούμενο» την αντιλαϊκή πολιτική

Ο  Επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις «Εαρινές Προβλέψεις» και αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, δήλωσε ότι «υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του τρόπου που εκτελείται το πρόγραμμα και της εμπιστοσύνης των οικονομικών παραγόντων και επομένως των επενδύσεων».
Στην ίδια έκθεση της Κομισιόν, επισημαίνεται ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών
αναμένεται να καθυστερήσει, καθώς η δεύτερη «αξιολόγηση» δεν ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017. Αυτός, άλλωστε, είναι και λόγος για τον οποίο προχώρησαν σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ για το 2017 στο 2,1%, από 2,7% στην προηγούμενη έκθεση του φετινού Φλεβάρη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάκαμψη των επενδύσεων για το 2017 σύμφωνα με την Κομισιόν προβλέπεται με ρυθμό 6,3% (από 12% στις «Χειμερινές Προβλέψεις») και για το 2018 με 10,8% το 2018 (από 14,2%). Η σημαντική υποβάθμιση, ειδικά για φέτος, επίσης συνδέεται με τις «καθυστερήσεις» στην «αξιολόγηση» για την αποκατάσταση κλίματος «επιχειρηματικής εμπιστοσύνης».
Σε ό,τι αφορά τις γενικότερες εξελίξεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης και της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, BΝτομπρόβσκις, παρουσιάζοντας τις «Εαρινές Προβλέψεις», υπογράμμισε πως «η εικόνα διαφέρει πολύ από το ένα κράτος - μέλος στο άλλο και οι καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στις οικονομίες που έθεσαν σε εφαρμογή πιο φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η «αποκατάσταση της ισορροπίας» προϋποθέτει «αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις σε όλη την Ευρώπη από το άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών μέχρι τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας και των συστημάτων Υγείας».
Βέβαια, τα παραπάνω έρχονται και δένουν με τα αντιλαϊκά μέτρα που κλιμακώνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.