Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Καμιά δικαστική απόφαση δεν μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων απέναντι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους

Τον περασμένο Γενάρη, με απόφασή του, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση του Γερ. Γιακουμάτου, επί κυβέρνησης ΝΔ, με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όλες τις Κυριακές του χρόνου. Η προσφυγή είχε γίνει το 2014 από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εκπροσώπους των εργοδοτών, ανάμεσά τους και δύο εμπορικές εταιρείες με καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που έθεταν θέμα
«νόθευσης του ανταγωνισμού» από την εφαρμογή του μέτρου. 
Η απόφαση του ΣτΕ είχε τύχει θερμής υποδοχής από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που την πρόβαλλε ως «πρόκριμα» για την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Η απόφαση εκείνη, βέβαια, δεν προέβλεπε την κατοχύρωση με νόμο της κυριακάτικης αργίας. Απλά, έκρινε αντισυνταγματικό ένα από τα πολλά μέτρα που εφαρμόζονται στην κατεύθυνση της κατάργησης οποιουδήποτε περιορισμού στο ωράριο λειτουργίας της αγοράς. 
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, αποδεικνύεται ότι καμιά δικαστική απόφαση δεν μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων απέναντι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 
Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι είναι μεγάλη η ευθύνη εκείνων των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που συμπράττουν με την εργοδοσία και καλλιεργούν αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι όλοι μαζί και με την αρωγή της αστικής Δικαιοσύνης μπορούν να διασφαλίσουν τα «κοινά» - όπως τα παρουσιάζουν - συμφέροντα. 
Μόνο το δυνάμωμα του ταξικού αγώνα των εργαζομένων και η ανάπτυξη της συμμαχίας τους με τους αυτοαπασχολούμενους, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και το κράτος τους, μπορεί να εμποδίσουν μέτρα σε βάρος τους και ταυτόχρονα να διαμορφώσουν προϋποθέσεις διασφάλισης των συμφερόντων τους και ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών.