Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ:Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων έως την 9 Ιούνη

Η κυβέρνηση ήδη θριαμβολογεί ότι τη νέα σχολική χρονιά 2017 - 2018 θα ενταχθούν περισσότερα παιδιά στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, το οποίο προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία τους σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν περίπου 100.000 παιδιά έναντι 92.000 πέρσι, εφόσον όμως το ποσό που θα δοθεί, αυξηθεί. Πέρυσι ήταν περίπου 193 εκατομμύρια ευρώ και για τη νέα χρονιά υπολογίζεται να ανέλθει στα 205 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, αποκρύπτεται ότι οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καλύπτει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ότι κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός
παιδικών σταθμών, είτε γιατί δεν επαρκεί το ποσό, είτε γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναγκάζονται να πληρώνουν τροφεία είτε σε δημοτικούς είτε σε ιδιωτικούς σταθμούς.
Αλλά και οι όροι φιλοξενίας των παιδιών στους σταθμούς δεν πληρούν τις αρχές της Προσχολικής Αγωγής, αφού το 86% των παιδικών σταθμών είναι υπεράριθμα και το 68% λειτουργεί με ελλείψεις προσωπικού.
Στο μεταξύ, και για την επόμενη χρονιά θα ισχύσει η αλλαγή που επιβλήθηκε πέρυσι στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος, δηλαδή το λεγόμενο κουπόνι χρηματοδότησης δεν θα δίνεται στις δομές αλλά στους δικαιούχους γονείς, που σημαίνει ότι και φέτος πιθανόν να έχουμε πριμοδότηση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Από το δικαίωμα υποβολής αίτησης εξαιρούνται οι τακτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ καθώς και υπάλληλοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου των δήμων και των περιφερειών.
Σύμφωνα με την πρόσκληση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, οι βασικές προϋποθέσεις για την επιλογή των δικαιούχων είναι το οικογενειακό εισόδημα, η οικογενειακή και η εργασιακή κατάσταση. Σε ό,τι αφορά το εισόδημα, στην περίπτωση ενός παιδιού δεν πρέπει να ξεπερνά τις 27.000 ευρώ το χρόνο, τις 30.000 για δύο παιδιά, τις 33.000 για τρία και τις 35.000 και πάνω για περισσότερα από τρία παιδιά. Πέρυσι, περίπου 47.000 παιδιά που εντάχθηκαν στις δομές προέρχονταν από οικογένειες με το κατώτατο εισόδημα.
Να σημειώσουμε ότι και για τη νέα σχολική χρονιά ισχύει η επιβάρυνση των ωφελούμενων για σειρά δραστηριοτήτων των σταθμών. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην πρόσκληση, τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες, για παράδειγμα μουσικοκινητική αγωγή, μουσική, χορός, κολύμβηση, μπαλέτο, αθλητικές δραστηριότητες, εικαστικά, θεατρικό παιχνίδι, παρακολούθηση ξενόγλωσσων μαθημάτων, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, εκδηλώσεων, εκπαιδευτικές εκδρομές που προέρχονται από τις δομές, είναι προαιρετικές και εφόσον τις επιλέξουν οι ωφελούμενοι, θα επιβαρύνουν οικονομικά τους ίδιους. Κάτι που συνεπάγεται τη διαφοροποίηση των παιδιών εντός του σταθμού, καθώς πολλοί γονείς δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να μένουν εκτός δραστηριοτήτων.
Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων είναι στις 9 Ιούνη 2017. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πληροφορίες στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr), καθώς και στο τηλέφωνο 2132047364, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.