Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Τοποθέτηση ΠΑΜΕ στο Προεδρικό Συμβουλιο της ΠΣΟ, Αβάνα Κούβα

Αγαπητοί σύντροφοι
Ευχαριστούμε την CTC και τους εργαζόμενους της Κούβας για την ζεστή φιλοξενία. Επιτρέψτε μας να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας για την απώλεια του Κομαντάντε Φιντέλ, του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης. Ο Φιντέλ, ήταν ταυτόχρονα σύμβολο του αγώνα των εργαζομένων και των λαών όλου του κόσμου ενάντια στον ιμπεριαλισμό.
Από εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, εκφράζουμε την Αλληλεγγύη μας στον ηρωικό λαό
της Κούβας, στον αγώνα του για το Σοσιαλισμό, ενάντια στο δολοφονικό εμπάργκο των ιμπεριαλιστών, για το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει μόνος του για το μέλλον του. Το ΠΑΜΕ ήταν, είναι και θα είναι σταθερά στο πλευρό του λαού σας, στο πλευρό της επανάστασης.
Αγαπητοί σύντροφοι,
Είμαστε χαρούμενοι που σήμερα συναντιέται το Προεδρικό Συμβούλιο της ΠΣΟ, λίγους μήνες μετά το επιτυχημένο 17ο Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο του Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής. Η εκτίμηση μας είναι ότι η δυναμική που έδωσε το συνέδριο, η σκληρή δουλειά προετοιμασίας των συντρόφων από τη Ν. Αφρική, οι αποφάσεις του Συνεδρίου, η ηγεσία που εκλέχτηκε, έχουν ήδη δώσει θετικά δείγματα.
Είχαμε μάλιστα την τιμή, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΠΣΟ, σύντροφος Μάικ, να χαιρετίσει στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΜΕ, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβρη στην Αθήνα. Το συνέδριο του ΠΑΜΕ, παρά τις δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, αλλά και την γενικότερη αρνητική κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος της Ευρώπης, το Συνέδριο του ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πάνω από 1200 εκλεγμένων αντιπροσώπων, από περισσότερες από 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλους του κλάδους, τον ιδιωτικό και τον Δημόσιο τομέα. Παρά τις όποιες αδυναμίες μας, τις οποίες εντοπίσαμε και θα δώσουμε την μάχη να ξεπεράσουμε, τη συζήτηση στο συνέδριο μας απασχόλησε το ζήτημα του πώς να βελτιώσουμε την παρέμβαση των δυνάμεων μας σε κλαδικό επίπεδο.
Όπως γνωρίζετε, οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, επιβάλλουν τα τελευταία δέκα χρόνια, βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Πριν 2 χρόνια μάλιστα, βγήκε Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που χρησιμοποίησε τη μάσκα της Αριστεράς και φιλολαϊκά συνθήματα, το οποίο όμως είπε ψέματα στον λαό. Καλλιέργησε αυταπάτες ότι με αυτόν Κυβέρνηση θα άλλαζε πολιτική, θα επανέφερε τους μισθούς, τις συντάξεις, τα δικαιώματα που καταργήθηκαν. Όμως οι μόνες υποσχέσεις που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτές προς τις πολυεθνικές, προς το μεγάλο κεφάλαιο. Στο λαό επέβαλε νέο μνημόνιο, με νέες μειώσεις σε μισθούς συντάξεις, νέα βάρβαρη φορολογία. Την ίδια ώρα δίνει προκλητικά προνόμια και φοροαπαλλαγές στους βιομήχανους, στους τραπεζίτες. Μάλιστα, με αυτή τη Κυβέρνηση, αυξάνουν τα περιστατικά βίας και καταστολής ενάντια στους εργατικούς αγώνες, ενώ επανήλθε και δίωξη ενάντια στην ηγεσία του ΠΑΜΕ.
Τώρα μάλιστα ετοιμάζεται νέα συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με ΕΕ-ΔΝΤ για νέα σφαγή μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων, ενώ ειδικό στόχο βάζουν το χτύπημα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πιστό σύμμαχο τα μέλη της ΣΕΣ στην Ελλάδα, την ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Όχι μόνο δεν οργανώνουν αγώνες ενάντια στην αντεργατική πολιτική, αλλά πρόσφατα συμφώνησαν με τους εργοδότες να διατηρήσουν τους μισθούς που έχουν κοπεί σε επίπεδα πείνας. Ταυτόχρονα, διατηρούν διακρίσεις ενάντια στους νέους εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται με μισθούς χαμηλότερους ακόμη και από το βασικό.
Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση, εκτιμήσαμε στο συνέδριο μας, ότι προτεραιότητα των ταξικών συνδικάτων πρέπει να είναι η καλύτερη οργάνωση της εργατικής τάξης στους κλάδους, στα μεγάλα εργοστάσια και επιχειρήσεις. Για αυτό σύντροφοι, νομίζουμε ότι είναι πολύ σημαντική η παρατήρηση που κάνει η εισήγηση για την κατάσταση στις TUIs. Εμείς σαν ΠΑΜΕ, έχουμε προσπαθήσει να βοηθήσουμε τη δουλειά της ΠΣΟ σε διάφορες κλαδικές. Αλλού αδύναμα, αλλού με καλύτερα αποτελέσματα. Δεν είναι εύκολη δουλειά, έχει τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες και καταλαβαίνουμε τους συντρόφους και τα συνδικάτα που παρά τις πολλές τους κοπιαστικές προσπάθειες αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια. Για αυτό το ΠΑΜΕ θα συνεργαστούμε στενά με το σύντροφο DevRoy που έχει από την Γραμματεία της ΠΣΟ την ευθύνη για την δουλειά των TUI, καθώς και τον σύντροφο Πάτσο, που έχει μεγάλη πείρα στη δουλειά των TUI.
Όμως σύντροφοι, νομίζουμε ότι κάποια πράγματα μπορούν να λυθούν. Μπορούν να γίνουν κάποια βασικά βήματα. Ένα τέτοιο βασικό ζήτημα είναι η σχέση κλαδικών και ΠΣΟ. Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι κλαδικές οργανώσεις της ΠΣΟ, έχουν το λογκο της ΠΣΟ στο σάιτ τους, στις ανακοινώσεις τους, στις εκδηλώσεις τους. Έχουν στις εισηγήσεις τους, στα υλικά τους τα ζητήματα που έχουν σχέση με την δράση και τις πρωτοβουλίες της ΠΣΟ, πχ σήμερα, πόσες κλαδικές που έκαναν συνεδρίαση ενέταξαν στη συζήτηση τον απολογισμό τους για το συνέδριο της ΠΣΟ; Για παράδειγμα στη πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Γραφείου της Ευρώπης έγινε καλή συζήτηση για αυτό το θέμα.
Ένα δεύτερο ζήτημα που προκύπτει από το παραπάνω, είναι βέβαια, πόσες από τις κλαδικές έχουν όντως δραστηριότητα. Πόσες συνεδριάζουν, συζητούν, σχεδιάζουν και υλοποιούν. Πόσες κλαδικές έχουν εικόνα των εξελίξεων στον κλάδο τους σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο σε μερικές χώρες. Έχουν εικόνα των μονοπωλίων που κυριαρχούν, των αγώνων που αναπτύσσονται σε αυτά και τις δυνατότητες παρέμβασης και ενίσχυσης των αγώνων αυτών. Να βγάζουν ένα μήνυμα Αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα τους. Πχ στην TUI Agro, έγινε συζήτηση για τους αγώνες που αναπτύσσονται στην Κοκα Κολα.
Είναι πολύ σημαντικό για τα ταξικά συνδικάτα, να ενημερώνονται για τέτοιες εξελίξεις, να γνωρίζουν τη δράση τα επιχειρήματα του κεφαλαίου από χώρα σε χώρα. για παράδειγμα, στην Ελλάδα πρόσφατα, κάναμε απεργία στα Ναυπηγεία. Είχαμε καλέσει το συνδικάτο Μετάλλου της Τουρκίας στην Απεργία. Οι εταιρείες στην Ελλάδα λέγανε στους Έλληνες εργάτες να μην απεργούν γιατί θα πάνε τα ναυπηγεία στην Τουρκία. Ο συνάδελφος από τη Τουρκία μας είπε «στη Τουρκία οι εργοδότες λένε, μη ζητάτε αυξήσεις, γιατί θα πάμε τα ναυπηγεία στην Ελλάδα.» Αυτή η κοινή πείρα αποτέλεσε πολύ σημαντικό όπλο και για τους μεταλλεργάτες της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Με βάση αυτά θεωρούμε σωστές τις παρατηρήσεις της εισήγησης, τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί. Συμφωνούμε με την πρόταση για ίδρυση  νέας  Κλαδικής  της  ΠΣΟ στον κλάδο Κλωστοϋφαντουργίας-ιματισμός-δέρμα ..είναι κλάδος  σημαντικός  με  εργάτες που δουλεύουν σε άσχημες συνθήκες και χρειάζεται να οργανώσει η ΠΣΟ την πάλη και αυτών των εργαζομένων.
Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο ζήτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των επεμβάσεων και των συνεπειών που φέρνουν στους λαούς. Είναι φανερό, ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι οι λαοί μας να βρεθούν μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση. Έχει μεγάλη σημασία να κατανοηθούν οι αιτίες των πολέμων που είναι ίδιες με τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα των εργαζομένων σε περίοδο καπιταλιστικής ειρήνης. Οι πόλεμοι γίνονται κάτω από τις αντιθέσεις, τις συγκρούσεις, τους ανταγωνισμούς των καπιταλιστών για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο κάθε χώρας, να μεγαλώσουν την κερδοφορία τους.
Κερδισμένο βγαίνει το κεφάλαιο και χαμένοι οι λαοί, που δίνουν το αίμα τους, αναγκάζονται σε προσφυγιά. Το μεγάλο θέμα είναι οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρα να αγωνιστούν κάτω από τη σημαία των δικών τους συμφερόντων, που δεν ικανοποιούνται κάτω από την εξουσία του κεφαλαίου ούτε την περίοδο της καπιταλιστικής ειρήνης, ούτε όταν ξεσπάνε πολεμικές συγκρούσεις.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μπορεί να οδηγήσει τη ζωή της εργατικής τάξης προς τα εμπρός είναι η ενίσχυση της αναγκαιότητας να βρεθεί να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, να σφραγίζει και να καθορίζει το μέλλον της με βάση αυτό που έχει ανάγκη.
Σε αυτή τη κατεύθυνση τα Συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προχωρήσαμε σε σειρά πρωτοβουλιών, στα πλαίσια και της Καμπάνια της ΠΣΟ για Αλληλεγγύη με τον λαό της Παλαιστίνης στην Αθήνα και πολλές ακόμη πόλεις. Οργανώσαμε εκδήλωση αλληλεγγύης με το λαό της Συρίας. Την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας και την Πρεσβεία του Ισραήλ για να επισκεφτούμε τους χιλιάδες παλαιστίνιους αγωνιστές απεργούς πείνας, στις φυλακές του Ισραήλ.
Την 1η Μάη πραγματοποιήσαμε μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις με σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!». Την πρώτη Μάη σε όλη την Ελλάδα και σε συντονισμό με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων και Μεσογείου καταλήξαμε σε κοινό ψήφισμα ενάντια στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Στις 24-25 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη Φεστιβάλ Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, με μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης στις 24 Ιούνη. Όλη αυτή η δράση θέλουμε να ανεβάσει την αλληλεγγύη, τον διεθνισμό, την ετοιμότητα της εργατικής τάξης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ταυτόχρονα, αποτελεί πρωτοβουλία στήριξης της ΠΣΟ, συντονισμού και ανάπτυξης των δυνάμεων της στη περιοχή.
Επίσης συνάδελφοι, έγινε μεγάλη συζήτηση για τις «προοδευτικές» κυβερνήσεις. Οι προοδευτικές κυβερνήσεις προωθούν τον καπιταλισμό. Σε πολλές χώρες του κόσμου, αυτές οι προοδευτικές κυβερνήσεις επιβάλλουν αντεργατικά μέτρα και μνημόνια. Τρανταχτό παράδειγμα η Ελλάδα.
Εμείς ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της Κυβέρνησης Τσίπρα στην Ελλάδα, προχωράμε σε νέα Γενική Απεργία στις 17 Μάη.
Για να πάρει απάντηση η κυβέρνηση, η ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο για τα μέτρα που τσακίζουν τα δικαιώματα της ζωής των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων
Συνεχίζουμε! Στο Δρόμο του Αγώνα! Στο Δρόμο των Μεγάλων Ηρώων της Εργατικής Τάξης! Στο Δρόμο του Τσε και του Φιντέλ! Στο Δρόμο για την κατάργηση της εκμετάλλευσης!
Ζήτω η Αλληλεγγύη
Ζήτω η Εργατική Τάξη της Κούβας
Ζήτω η ΠΣΟ