Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Πέθανε ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης-Συλλυπητήρια από Δ. Κουτσούμπα και Αλ. Παπαρήγα











ΚΚΕ: Ανακοίνωση για το θάνατο του 
Νίκου Μαμαγκάκη  
Συλλυπητήρια από Δ. Κουτσούμπα και 
Αλ. Παπαρήγα

Ανακοίνωση εξέδωσε τοΓραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Νίκου Μαμαγκάκη. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει την βαθιά του λύπη για το θάνατο ενός από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες μας, του πολυβραβευμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου Νίκου Μαμαγκάκη.Ο Νίκος Μαμαγκάκης άφησε πίσω του ένα πολύμορφο και πολύτροπο μουσικό έργο, καθώς είχε εντρυφήσει σε όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής χρησιμοποιώντας τόσο τα συμφωνικά και παραδοσιακά όργανα όσο και τον ηλεκτρονικό ήχο. 

Στην πλούσια καλλιτεχνική του διαδρομή συνέθεσε όπερες, ηλεκτρονική μουσική, ορχηστρικά έργα, μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, κύκλους τραγουδιών και άλλα.

 Η ποίηση του Ρίτσου, του Καρυωτάκη, της Πολυδούρη, του Σεφέρη, του Ιατρόπουλου, του Εγγονόπουλου, αλλά και η λογοτεχνική ιστορία της πατρίδας του της Κρήτης, από τον Βιτσέντζο Κορνάρο και το Γιώργο Χορτάτση ως τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Παντελή Πρεβελάκη βρήκαν στο έργο του μια από τις πιο ευτυχείς συναντήσεις τους με τη μουσική.

Ο θάνατός του αφήνει στην τέχνη της μουσικής ένα δυσαναπλήρωτο κενό».Εξάλλου τα συλλυπητήρια τους εξέφρασαν προς την οικογένεια του Νίκου Μαμαγκάκη για το θάνατό του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗ

Πέθανε ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης

Εξέπνευσε σήμερα τα ξημερώματα ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης, σε ηλικία 84 ετών, μετά την άνιση μάχη που έδινε με τον καρκίνο. Το έργο του περιλαμβάνει όλο το εύρος των μουσικών ειδών όπως μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση, όπερα, έργα για ορχήστρα και άλλα.
Ο Νίκος Μαμαγκάκης γεννήθηκε το 1929 στο Ρέθυμνο της Κρήτης και καταγόταν από οικογένεια μουσικών. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές από το Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια μαθήτευσε στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Μονάχου το 1957. Ύστερα από οκτώ έτη στην Ευρώπη, επέστρεψε στην Ελλάδα.
Τιμήθηκε το 1962 με το Β' βραβείο του μουσικού διαγωνισμού «Μάνος Χατζιδάκις» του ΑΤΙ, για το έργο του «Μονόλογος» για σόλο τσέλο (ερμηνευτής ο Σωτήρης Ταχιάτης). Έπειτα από δύο χρόνια επίσης τιμήθηκε με το βραβείο μουσικής του Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη μουσική της ταινίας «Μονεμβασία» του Γιώργου Σαρρή, τέλος το 1968 απέσπασε το βραβείο των κριτικών του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη μουσική του στην ταινία «Παρένθεση» του Κανελλόπουλου.
Ο Κρητικός συνθέτης έγραψε μουσική για πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως: «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» (ταινίες του Ντίνου Δημόπουλου). Επίσης στις ταινίες του Νίκου Περάκη «Λούφα και παραλλαγή», «Άρπα-κόλλα», «Βίος και Πολιτεία» και τέλος στη «Λεωφόρο του μίσους» του Νίκου Φώσκολου.
Συνοπτικά μερικά από τα γνωστότερα έργα του: «Αναρχία για κρουστά και ορχήστρα», «Σενάριο για δύο αυτοσχέδιους τεχνοκρίτες για ενόργανο σύνολο, ταινία και σκηνική δράση», «Παραστάσεις για φλάουτο, φωνή και σκηνική δράση», «Μουσική για τέσσερις πρωταγωνιστές», «Κασσάνδρα», «Ερωτόκριτος», μουσική για τον Πλούτο του Αριστοφάνη, «Τριττύς», «Τετρακτύς», «Εγκώμιο στον Ν. Σκαλκώτα» και, πρόσφατα, η σύγχρονη όπερα «Οδύσσεια», βασισμένη στο ομώνυμο έπος του Νίκου Καζαντζάκη.