Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Αλίντα Δημητρίου : «Έφυγε» σε ηλικία 80 ετών η σκηνοθέτιδα Αλίντα Δημητρίου

Σε ηλικία 80 ετών πέθανε σήμερα τα ξημερώματα στην Αθήνα η σκηνοθέτιδα Αλίντα Δημητρίου.Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 και σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή «Σταυράκου». 

Παράλληλα με τη διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών κατά την περίοδο 1970-1975, συμμετείχε σε σεμινάρια για την ταινία μικρού μήκους, έγραψε και μετέφρασε άρθρα σε κινηματογραφικά περιοδικά καθώς και το βιβλίο «Φιλμογραφία Ταινιών Μικρού Μήκους» (1939-1979), ενώ αργότερα το 1992 εξέδωσε το «Λεξικό Ταινιών Μικρού Μήκους».

Από τα μέσα της δεκαετίας του '70, οπότε ξεκίνησε να κινηματογραφεί, μέχρι την τελευταία της ταινία για τις γυναίκες μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, 

με τίτλο «Η ζωή στους Βράχους», παρουσίασε ένα σινεμά συνεπές στην ανάδειξη της σύγχρονης κοινωνικο-πολιτικής πραγματικότητας.

Συλληπητήρια απο το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον θάνατο της Αλίντα Δημητρίου, αναφέρεται: 

«Η Αλίντα Δημητρίου, η σκηνοθέτις που πρόβαλε τη ζωή των γυναικών στην Εθνική Αντίσταση και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, έφυγε από τη ζωή. Το έργο της αποτελεί σημαντική συμβολή στην ανάδειξη των ηρωικών σελίδων της ιστορίας του λαού μας.Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Τη λύπη της για τον θάνατο της Αλ. Δημητρίου εκφράζει η ΟΓΕΗ ΟΓΕ εκφράζει τη λύπη της για τον θάνατο της Αλίντας Δημητρίου και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά της. 

Στην ανακοίνωσή της τονίζεται: 

«Στο σημαντικό της έργο η Αλίντα Δημητρίου έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στις γυναίκες αγωνίστριες της Εθνικής μας Αντίστασης, στις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στις ηρωίδες που στάθηκαν περήφανες και αλύγιστες στα βασανιστήρια, στις φυλακές, στην εξορία. 

Η ΟΓΕ θα συνεχίσει να προβάλλει αυτό της το έργο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της».