Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Δήμος Θεσσαλονίκης : Ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καταγγέλλει η ΔΑΣ

Την πρόθεση της δημοτικής αρχής της Θεσσαλονίκης να αναθέσει τη συντήρηση και επισκευή του συνόλου των οχημάτων και των μηχανημάτων έργου του δήμου σε ιδιωτικές εταιρείες, 

καταγγέλλει η παράταξη της ΔΑΣ στο Δήμο Θεσσαλονίκης.


Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

 «ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Επεκτείνουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του μηχανουργείου του Δήμου ΘεσσαλονίκηςΣτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 22 Ιούλη υπάρχει ως θέμα συζήτησης (θέμα 36) η ανάθεση παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης βλαβών και προληπτικής συντήρησης οχημάτων και μηχανημάτων ύψους 1.500.000 €. 

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης επιδιώκει να αναθέσει τη συντήρηση και επισκευή του συνόλου του στόλου των οχημάτων και των μηχανημάτων έργου όλων των υπηρεσιών. Ήδη έχει αναθέσει για ένα χρόνο (με δικαίωμα επέκτασης) τον καθημερινό έλεγχο, τη συντήρηση και επισκευή 71 οχημάτων της καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία.

 Η εν λόγω ανάθεση είναι ύψους άνω των 2.000.000 € και έχουν αποδειχθεί οι καταγγελίες της ΔΑΣ και των εργαζομένων στο μηχανουργείο ότι πλήθος εργασιών που έγιναν από τους τεχνίτες του δήμου πιστώθηκαν στην ιδιωτική εταιρεία, που για τις συγκεκριμένες εργασίες χορήγησε μόνο τα ανταλλακτικά. Είναι, επίσης, γνωστό ότι δόθηκε εντολή στους εργαζόμενους στις αποθήκες του μηχανουργείου να μη χορηγούν στους τεχνίτες του δήμου τα όποια ανταλλακτικά έχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση και επισκευή των 71 οχημάτων της σύμβασης.Σε άλλο θέμα (θέμα 42) της συνεδρίασης της Δευτέρας, το δημοτικό συμβούλιο καλείται να αποφασίσει την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες της επισκευής των οχημάτων για "έκτακτες βλάβες", ύψους 250.000 €.Είναι, επομένως, υποκριτικό το ότι στην ίδια συνεδρίαση προτίθενται, λένε, να αποφασίσουν και τη διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια ανταλλακτικών για τα οχήματα του δήμου (θέμα 41).

 Ήδη εκκρεμεί διαγωνισμός για την προμήθεια ανταλλακτικών εδώ και ένα χρόνο. Στην εισήγηση για την προμήθεια ανταλλακτικών από τώρα αναφέρουν και έχουν ως δεδομένη την "καθυστέρηση" και του νέου διαγωνισμού.Αυτό που βλέπουμε καθαρά είναι ότι όταν πρόκειται για διαγωνισμούς ανταλλακτικών και άλλων υλικών για να δουλέψουν τα συνεργεία των υπηρεσιών του δήμου, υπάρχουν "καθυστερήσεις" και "χρονοβόρες διαδικασίες". Ενώ, όταν πρόκειται για διαγωνισμούς ανάθεσης υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες, η διοίκηση βάζει τα δυνατά της και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να επισπεύσει τις διαδικασίες.

 Δεν θέλει η διοίκηση να δοθεί λύση στις άμεσες ανάγκες, γι’ αυτό δεν προχωρεί σε πρόχειρο διαγωνισμό για προμήθεια ανταλλακτικών, κάτι που σε άλλες περιπτώσεις προμηθειών χρησιμοποιεί.

Τι έχουν να πουν στους συναδέλφους γι’ αυτές τις εξελίξεις οι παρατάξεις ΑΚΕ, "ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ", ΔΑΚΕ; 

Αυτοί που κατηγορούσαν τη ΔΑΣ για "υπερβολές", που δήλωναν και διαβεβαίωναν τους συναδέλφους ότι η ιδιωτική εταιρεία θα παραμείνει μόνο για ένα χρόνο; 

Αυτοί που έλεγαν ότι η "συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση είναι ευλογία" και με αυτόν τον τρόπο "σώζουμε την υπηρεσία καθαριότητας"; 

Αυτοί που, όταν η διοίκηση του δήμου και τα ΜΑΤ χτυπούσαν τους εργαζόμενους που εναντιώθηκαν στην ιδιωτικοποίηση, όχι μόνο ήταν απόντες, αλλά χτυπούσαν παλαμάκια;

 Όλοι αυτοί βάζουν πλάτη στις επιλογές της διοίκησης του δήμου και το μόνο που ζητούν είναι η πιστή εφαρμογή της σύμβασης!!


Οι ιδιωτικές εταιρείες ήρθαν για να μείνουν. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης του δήμου είναι ξεκάθαρες: Οι υπηρεσίες των δήμων να περάσουν σε ιδιωτικές εταιρείες για να θησαυρίσουν από το μεγαλύτερο χαράτσωμα του λαού. 

Δεν ήταν τυχαίο το δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" στις 7 Ιούλη, όπου αναφερόταν ότι πριν την απόφαση για απόλυση-"διαθεσιμότητα" των δημοτικών αστυνόμων, συζητιόταν η απόλυση όλων των τεχνιτών που εργάζονται στα μηχανουργεία των δήμων και των εργαζομένων στο πράσινο.Οι απολύσεις και η κατάργηση υπηρεσιών των δήμων έχει ξεκινήσει. 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγώνα ενάντια στις απολύσεις, την κατάργηση υπηρεσιών, ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής. 

Αγώνα ενάντια και σ’ όλους αυτούς που αποφασίζουν, εφαρμόζουν ή βάζουν πλάτη για να περνά αυτή η αντεργατική πολιτική.Καμιά απόλυση εργαζόμενου, καμιά κατάργηση υπηρεσιών.Να φύγουν οι ιδιώτες από τις υπηρεσίες των δήμων. 

Καμιά ιδιωτικοποίηση. Αποκλειστικά δημόσιος- κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών των δήμων.Άμεση προμήθεια ανταλλακτικών και άλλων υλικών για τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης.Γραμματεία της ΔΑΣ».