Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Πικέρμι: Τιμήθηκαν οι 54 απαγχονισμένοι πατριώτες από τους ναζί

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21/7/13 το ετήσιο μνημόσυνο των 54 πατριωτών που απαγχονίστηκαν από τα φασιστικά γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 21/7/1944.


Στον τόπο θυσίας, στο 19ο χλμ. της Λεωφόρου Μαραθώνος στο Πικέρμι (Χαρβάτι, εκείνη την εποχή), όπου έγινε η εκδήλωση, βρίσκονται σε τύμβο τα οστά των μαρτύρων. 

Οι 50 απ’ αυτούς ήταν μέλη του ΚΚΕ, της ΕΠΟΝ και της Εθνικής Αντίστασης, που μεταφέρθηκαν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου κρατούνταν όμηροι των Γερμανών ναζί και των εθνοπροδοτικών Ταγμάτων Ασφαλείας για να εκτελεσθούν ως αντίποινα.

Την εκδήλωση οργάνωσε όπως κάθε χρόνο η Αδελφότητα των οικογενειών των εκτελεσθέντων σε συνεργασία με τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής. 

Παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια συγγενείς και απόγονοι των εκτελεσθέντων,

 αντιπροσωπεία από τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αρτέμιδος και Ραφήνας - Πικερμίου και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων, 

ο αντιδήμαρχος και ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Γ. Χριστόπουλος,

 η Νατάσα Καπέλη από το ΔΣ της ΟΓΕ 

και οι δημοτικοί σύμβουλοι από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αρτέμιδος - Σπάτων και Μαραθώνα.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη φασιστική θηριωδία και στην ανάγκη να γίνει αυτό γνωστό στους νεότερους όπως και το να γίνει ξεκάθαρο ποιο ρόλο έπαιξε και παίζει σήμερα ο ναζισμός – φασισμός.

Επισήμαναν ακόμη ότι μόνο η οργανωμένη πάλη μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς της νεολαίας, των γυναικών, τις Επιτροπές Αγώνα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές θα αποτελέσει πραγματικό εμπόδιο στην προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού - φασισμού.