Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Θεσσαλονίκη: Δράσεις εργαζομένων-αυτοαπασχολούμενων στις κατασκευές για την ανεργία στον κλάδο

Σύσκεψη με στόχο το συντονισμό του αγώνα όλων των φορέων του κλάδου των κατασκευών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μισθωτών τεχνικών, για να απαιτήσουν λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία των Συνδικάτων Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και Νάουσας.
Συλλαλητήριο το Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη


Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συνδικάτων Οικοδόμων από Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Κιλκίς, Κατερίνη και άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, των Μισθωτών Μηχανικών Κεντρικής Μακεδονίας και των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ του κλάδου. 

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κοινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη μέσα στο Σεπτέμβρη για τη διεκδίκηση μέτρων για την ανακούφιση των οικογενειών τους και την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με βάση την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που διαρκώς αυξάνονται. 

Επίσης θα γίνει νέα σύσκεψη στα τέλη Αυγούστου για τον έλεγχο της πορείας προετοιμασίας του συλλαλητηρίου.


 Δραματικές οι επιπτώσεις στο χώρο των κατασκευώνΜέσα από τις τοποθετήσεις παρουσιάσθηκαν οι επιπτώσεις που βιώνουν με δραματικό τρόπο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ανεργίας, του εξευτελιστικά χαμηλού μεροκάματου, της ανασφάλιστης δουλειάς, κλπ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα για το έμπειρο επιστημονικό τεχνικό δυναμικό (πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, κλπ) που είτε έχει βγει μαζικά στην ανεργία, είτε μεταναστεύει, είτε εργάζεται για ένα κομμάτι ψωμί.


Σχολιάζοντας την περίφημη «ανάπτυξη» που διαφημίζει η κυβέρνηση, ο Γ. Παπαεπαμεινώνδας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, σημείωσε: «Τα όποια "μεγάλα έργα", οδικοί άξονες, Μετρό Θεσσαλονίκης, νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής "Πτολεμαϊδα 5", θα τα χρυσοπληρώσει ο λαός τόσο στην κατασκευή όσο και μετά, στη χρήση, και οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται και θα απασχοληθούν σε αυτά θα δουλεύουν με μεροκάματα ξεφτίλα, χωρίς ωράριο και εργασιακά δικαιώματα. 

Αυτή η ανάπτυξη δεν θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας της κερδοφορίας των μεγαλοεργολάβων κατασκευαστών».


Το πλαίσιο πάληςΕργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες στις κατασκευές, διεκδικούν μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των αυτοαπασχολούμενων (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επίδομα ανεργίας, πάγωμα χρεών, κλπ.) καθώς και για έργα ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών όπως::


-Λαϊκή κατοικία με ευθύνη του κράτους.

-Ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. 

Ενίσχυση του κατασκευαστικού προγράμματός του.

 Δάνεια στους δικαιούχους από ίδια κεφάλαια του Οργανισμού στο ύψος της αξίας της κατοικίας.

-Έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας. 

Κατασκευή νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών.

-Κατάργηση των ΣΔΙΤ.