Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Νέα μέτρα στο εργασιακό «συστήνει» το ΔΝΤ

Ζητά επιπλέον μείωση 

του «κόστους εργασίας»

Νέα σκληρά μέτρα για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και εφαρμογή νέων ανατροπών στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προτείνει το ΔΝΤ ως άμεσες προτεραιότητες για την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε έκθεσή του για την κατάσταση στην ευρωζώνη, το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αναφέρει ότι υπάρχει «σημαντική πρόοδος», ιδιαίτερα στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με τις μειώσεις των μισθών και τις αποζημιώσεις απόλυσης και προτείνει να συνεχιστούν οι «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ στο όνομα της ενίσχυσης του «ανταγωνισμού» και της βελτίωσης του «επιχειρηματικού περιβάλλοντος», 

καλεί την ελληνική κυβέρνηση, να εξασφαλίσει «περαιτέρω διευκολύνσεις στους επενδυτές» και να προωθήσει:

1) Νέα νομοθετήματα που θα αναιρούν τις «δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας» και θα προωθούν «πιο ευέλικτες συλλογικές συμβάσεις» μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ώστε να επιτευχθεί επιπλέον «μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας». 

Ουσιαστικά δίνει το σινιάλο στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει τα προαποφασισμένα αντεργατικά μέτρα με όλο το βάρος πλέον να ρίχνεται στο τσάκισμα μισθών με νέες μειώσεις, την οριστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

2) Τη «μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο». 

Δηλαδή να μειωθούν οι εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες, χωρίς το κράτος να αναλάβει την κάλυψη της τρύπας που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που θα επιφέρει δραματικό χτύπημα στους πόρους και στα αποθεματικά των ταμείων και θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων και σε σφαγιασμό υγειονομικών - προνοιακών παροχών.

3) Παραπέρα «μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων» των επιχειρήσεων και «τροποποίηση της νομοθεσίας στον τομέα των εξαγωγών». 

Δηλαδή να μειώσει ακόμα περισσότερο τη φορολογία στα κέρδη του κεφαλαίου και να παρέχει ευνοϊκότερο καθεστώς στους ελληνικούς εξαγωγικούς επιχειρηματικούς ομίλους (φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις κ.ά.).

Επίσης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, προαναγγέλοντας την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης και τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου τόνισε ότι «τα πραγματικά θέματα για το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας θα συζητηθούν το Σεπτέμβρη». 

Εξάλλου τη Δευτέρα αναμένεται να δοθεί στα μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ η νέα έκθεση του επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν για την Ελλάδα.Παράλληλα το ΔΝΤ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και αναφέρει ότι «η αυξανόμενη ανεργία, ιδίως των νέων, η ασθενική ζήτηση έχουν αυξήσει τους κινδύνους στασιμότητας και πολιτικών εντάσεων και τον κίνδυνο αυτές να διαχυθούν στην παγκόσμια οικονομία», καλώντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης των λαϊκών αντιδράσεων.

Εντείνονται οι αντιθέσεις

Σε ό,τι αφορά στη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα, και να προχωρήσει σε «νέα μείωση των επιτοκίων της», με σκοπό να ενισχυθεί η οικονομία της ευρωζώνης. 

Για ακόμα μια φορά, στο πλαίσιο των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών με την ΕΕ, που αφορά το μείγμα της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, προτείνει την υιοθέτηση των επεκτατικών πολιτικών που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ με την παροχή φτηνότερου και περισσότερου χρήματος στο κεφάλαιο.

Το ΔΝΤ, στην έκθεσή του σημειώνει ότι «δεν αναμένει ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας» για την Ευρωζώνη και ότι «οι προσπάθειες βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης έως και 1,25% φέτος». 

Με βάση την πρόβλεψή του, η Ευρωζώνη «θα παραμείνει σε ύφεση για δεύτερο έτος στη σειρά, εμφανίζοντας συρρίκνωση της οικονομίας της κατά ένα επιπλέον 0,6% το 2013, πριν επιστρέψει σε ανάπτυξη 0,9% το 2014».

Παράλληλα το ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να προχωρήσουν το σχέδιο για την «τραπεζική ενοποίηση», με τη δημιουργία ενός «ισχυρού, ανεξάρτητου μηχανισμού» που θα αναλάβει την «εκκαθάριση ή την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών». 

Μάλιστα προτείνει να τεθεί σε λειτουργία ο εποπτικός φορέας των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσα στο 2014 υπό την αιγίδα της ΕΚΤ και σημειώνει ότι «πρέπει να συμμετέχει στο φορέα αυτόν ένα ανεξάρτητο τρίτο μέρος».

 Ουσιαστικά επιδιώκει να ενταχθεί στο συγκεκριμένο μηχανισμό, ώστε να έχει λόγο και ρόλο στο σχέδιο εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών.Επίσης σε αντίθεση με τη θέση της Γερμανίας και άλλων ισχυρών ευρωπαϊκών καπιταλιστικών κρατών, το ΔΝΤ προτείνει την «απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ)».

πηγη902.gr