Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Κυριακή Αργία : Ο τζίρος αυξάνεται από την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και όχι από τη διεύρυνση του ωραρίου

Σκλάβοι για το μεγάλο κεφάλαιο

Για τις συνέπειες της κατάργησης της αργίας της Κυριακής η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης λέει χαρακτηριστικά:

 «Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ανοίγει το δρόμο για την 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία σε όλους τους κλάδους και για όλους τους εργαζόμενους.

Ειδικότερα για τους εμποροϋπάληλλους σημαίνει δουλειά 7 μέρες την εβδομάδα για 400 ευρώ μισθό, στην καλύτερη των περιπτώσεων. 

Με τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας μέσα σε ένα τεράστιο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, γενικεύονται οι ελαστικές μορφές εργασίας.Ηδη έχουν καταργηθεί τα ρεπό σε πολλούς χώρους δουλειάς και οι εργαζόμενοι δουλεύουν 6ήμερο. 

Ηδη πολλοί εργαζόμενοι ενώ πληρώνονται και ασφαλίζονται για 4ωρη απασχόληση εργάζονται 8 και 10 ώρες. 

Οι χιλιάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης είναι κυρίως απλήρωτες και κάποιες πληρώνονται με 1 και 2 ευρώ.

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι απολύσεις παλιών εργαζομένων με δικαιώματα προκειμένου οι εργοδότες να προσλάβουν φθηνούς νέους εργαζόμενους εκμεταλλευόμενοι το νομοθετικό πλαίσιο που τους έχουν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη τελευταία και της ΔΗΜΑΡ.

Ενας εργαζόμενος κάτω των 25 ετών που δουλεύει 4ωρο πληρώνεται με 220 ευρώ μηνιάτικο. Αυτός ο εργαζόμενος θα δουλέψει παραπάνω ώρες για να εξασφαλίσει έστω 10 ευρώ τη μέρα. 

Οι εργοδότες θα πατήσουν πάνω σ' αυτή τη μεγάλη ανάγκη των εργαζόμενων να εξασφαλίσουν επιπλέον εισόδημα.

Για τους εργαζόμενους δε θα μένει ελεύθερος χρόνος για ανάπαυση. Δεν θα υπάρχει πλέον η σταθερή μέρα ανάπαυσης που εξασφαλίζει στον εργαζόμενο τη δυνατότητα να ανακτήσει τις δυνάμεις του για να επιστρέψει στην παραγωγή.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο τζίρος θα αυξηθεί με τη λειτουργία τις Κυριακές είναι εμπαιγμός των εργαζομένων και των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων.

 Δεν πρόκειται ούτε ένα ευρώ να μπει παραπάνω, αφού ο τζίρος αυξάνεται από την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και όχι από τη διεύρυνση του ωραρίου».