Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Εκδήλωση του ΣΦΕΑ για την 39η επέτειο από την πτώση της δικτατορίας

Εκδήλωση για την 39η επέτειο από την πτώση της Δικτατορίας διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ).

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Νίκος Τριανταφύλλου, μεταξύ άλλων τόνισε: «Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, δεν ήρθαμε εδώ για να τιμήσουμε τα 39 χρόνια της δημοκρατίας. 

Δεν τιμούμε τη δημοκρατία που πλήγωσε τους αγωνιστές. 

Τη δημοκρατία που όρθωσε εμπόδια στους νέους. 

Τη δημοκρατία που οδήγησε τους εργαζόμενους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

 Τη δημοκρατία των 1,5 εκατομμυρίων ανέργων. Τη δημοκρατία των μαζικών απολύσεων. 

Τη δημοκρατία που φίμωσε την ΕΡΤ. 

Τη δημοκρατία του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν". 

Τη δημοκρατία που συσσώρευσε κέρδη στην πλουτοκρατία. 

Για μας τότε δημοκρατία σήμαινε ψωμί, σήμαινε παιδεία, σήμαινε ελευθερία, σήμαινε εθνική ανεξαρτησία. 

Σήμαινε εκμετάλλευση του πλούτου της χώρας μας για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα μονοπώλια». 

Τέλος, έκανε μια σύντομη αναφορά στονΔιονύση Γεωργάτο, μέλος του ΣΦΕΑ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή προχτές, αναφέροντας ότι έκανε συνολικά 21 χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες εκ των οποίων τα έξι χρόνια στη χούντα.Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Γ. Λουκάς, πρόεδρος των Κύπριων Αντιστασιακών και η Αγλαΐα Κυρίτση, εκ μέρους των εργαζομένων της ΕΡΤ.Νωρίτερα, αντιπροσωπείες κομμάτων και μαζικών φορέων κατέθεσαν στεφάνια στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή. 

Εκ μέρους του ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Σπύρος Χαλβατζής και εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ ο Σπύρος Μαρίνης. Στεφάνι κατέθεσαν εκπρόσωποι και της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. 

Επίσης, στεφάνι κατέθεσε και η σύζυγος του Σπύρου Μουστακλή.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, την επιμέλεια και παρουσίαση του οποίου είχε η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου και περιελάμβανε τα λογοκριμένα και απαγορευμένα από τη χούντα τραγούδια. 

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν η Ερωφίλη και η Ειρήνη Χαρίδη, οι μουσικοί Τάσος Σωτηράκης και Αλέξης Μουτάφης και οι ηθοποιοί Στέλιος Γεράνης και Βασίλης Κονταξής.