Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Επικίνδυνο παιχνίδι της ελληνικής κυβέρνησης στην Ουκρανία

Επικίνδυνο παιχνίδι σε βάρος τόσο της ελληνικής ομογένειας, όσο και συνολικά του λαού της Ουκρανίας, παίζει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της χώρας στο ενδοϊμπεριαλιστικό παιχνίδι μεταξύ Ρωσίας ΗΠΑ και ΕΕ για τον έλεγχο της Ουκρανίας.
Την ώρα που η νεοναζιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, περνάει νόμους που καταργούν το δικαίωμα των μειονοτήτων να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα και που απαγορεύουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, ο Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος,
συνδιαλέγεται μαζί της με στόχο όπως δήλωσε «να ξεπεράσουμε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, μεταξύ δύο γειτονικών και φίλων κρατών που έχουν τεράστια σημασία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, για την παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».
Μετά την συνάντησή του τον Πρόεδρο της Βουλής και εκτελούντα χρέη Προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ και τον Υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ντεσούτσια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ και της ΕΕ, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα υφιστάμενα σύνορα της Ουκρανίας». Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η προσωρινή oυκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία που συνδέει την Ουκρανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης.
Αποκαλυπτικός για τους πραγματικούς στόχους και της ελληνικής κυβέρνησης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε ως μεσάζων του ΔΝΤ: «Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε τις δικές τους προτάσεις και αντιλήψεις, για το πώς θα μπορούσε η διεθνής κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά όχι μόνο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», σημείωσε ο Ευ. Βενιζέλος. «Η δική μου πρόταση είναι πως πρέπει να γίνει, οπωσδήποτε, μια διεθνής διάσκεψη για το θέμα αυτό, ώστε να διαμορφωθεί, άμεσα, το σχήμα. Βεβαίως, η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει μέσα από την εμπειρία της κρίσης, που έχουμε ζήσει και ζούμε, την τεχνογνωσία της και προς την Ουκρανία».
Ο Υπουργός Εξωτερικών, συνεχίζοντας το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του ουκρανικού λαού, ανέφερε, ότι έθεσε το θέμα της ελληνικής παροικίας στην Κριμαία, εκφράζοντας την ικανοποίησή του «γιατί υπάρχει ετοιμότητα της ουκρανικής μεταβατικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα θέματα αυτά».
Ομιλία στους Ομογενείς της Μαριούπολης
Την ίδια ώρα, σε ομιλία του προς του ομογενείς στη Μαριούπολη της Κριμαίας, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι βρίσκονται «υπό την απόλυτη κάλυψη και προστασία της Ελλάδας και θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, εθνικές και ευρωπαϊκές, ώστε να έχετε αυτή την προστασία, αυτή τη φροντίδα που πρέπει να έχετε, τις δύσκολες στιγμές που ζείτε».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού φρόντισε να φιμώσει τα χρονίζοντα αιτήματα των ομογενών, σημείωσε ότι η παρουσία του εκεί έχει να κάνει με τη συμβολή της χώρας ως προεδρεύουσα της ΕΕ «ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, να υπάρξει τάξη, να υπάρξει ασφάλεια, να υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση, δημοκρατική, συναινετική - στην οποία να μετέχουν όλες οι δυνάμεις της Ουκρανίας, πολιτικές, κοινωνικές, περιφερειακές - που να οδηγήσει τη χώρα στην αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, σε εκλογές προεδρικές, στη λειτουργία ενός ομαλού συστήματος».