Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Εκλογικά κυβερνητικά «κολπάκια»

Δύο μόλις μήνες πριν τις τοπικές εκλογές και η κυβέρνηση φέρνει συνέχεια τροπολογίες επί τροπολογιών για μικρότερα ή μεγαλύτερα ζητήματα που αφορούν τις εκλογικές διαδικασίες.
Έτσι στις 11/3, η κυβέρνηση ψήφισε εκπρόθεσμη τροπολογία που τροποποιούσε προηγούμενη τροπολογία που είχε ψηφίσει πριν 2 βδομάδες. Η τροπολογία αφορά τους περιορισμούς στην προβολή των συνδυασμών και των υποψηφίων. Συγκεκριμένα:

Με το ν. 3870/2010 και στο όνομα δήθεν της διαφάνειας στη διαχείριση των οικονομικών και στην προβολή των συνδυασμών και των υποψηφίων που συμμετέχουν στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ορίστηκε ότι η προεκλογική περίοδος για τα οικονομικά και την προβολή ξεκινάει 4 μήνες πριν τη διενέργεια των τοπικών εκλογών.
Σε άσχετο νομοσχέδιο (για τον «Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας»), η κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε τροπολογία με την οποία η παραπάνω προθεσμία μειώνεται στους 2 μήνες, με εξαίρεση τις επικείμενες εκλογές για τις οποίες θα αρχίσει να «τρέχει» από τη δημοσίευση του νόμου στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης», δηλαδή από τις 28 Φλεβάρη 2014.
Την περασμένη μόλις βδομάδα, η κυβέρνηση κατέθεσε νέα, εκπρόθεσμη τροπολογία στο νομοσχέδιο για την «αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.», την οποία ψήφισε αυτή τη βδομάδα (στις 11 Μάρτη), με την οποία αποσυνδέει την προθεσμία για τις εκλογικές δαπάνες από την προθεσμία για την προβολή των υποψηφίων, μειώνοντας την τελευταία στον ένα μήνα. Επομένως, οι περιορισμοί που αφορούν την προβολή των υποψηφίων στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, τη λειτουργία εκλογικών κέντρων, την προβολή με πανό, αφίσες κλπ. ξεκινούν από τις 14 Απρίλη.
Είναι φανερό ότι με τέτοια «κολπάκια» η δικομματική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει στους δήθεν «ανεξάρτητους» υποψήφιους που στηρίζουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τον όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο προβολής τους από τα ΜΜΕ.
Ο λαός έχει τον τρόπο, και μέσα από την ψήφο του στη «Λαϊκή Συσπείρωση», να ματαιώσει τα τερτίπια των σημερινών, αλλά και κάθε επίδοξου μελλοντικού «πονηρού πολιτευτή».