Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

«Η ανάκριση» στη Θεσσαλονίκη με συγκλονιστικές ερμηνείες..!!!

Μετά την επιτυχία που είχε στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» το σπουδαίο αντιναζιστικό έργο-ντοκουμέντο του Πέτερ Βάις «Η ανάκριση», ο Κώστας Καζάκος το παρουσιάζει στο θέατρο «Εγνατία» της Θεσσαλονίκης, από την Τετάρτη 19 Φλεβάρη (8 μ.μ.) έως τις 9 Μάρτη. Ώρες επόμενων παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9 μ.μ. Σάββατο, Κυριακή 6 μ.μ. και 9 μ.μ. Να σημειωθεί ότι από τις 12 Μάρτη μέχρι τις 13 Απρίλη το έργο θα ξαναπαιχθεί στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή). 
Αποκαλυπτική «κραυγή» ενάντια στο ναζισμό και στα
εγκλήματά του (μόνο στα στρατόπεδα του Άουσβιτς χάθηκαν περισσότεροι από 1.500.000 άνθρωποι), το τιμημένο με το βραβείο «Λέσινγκ» έργο βασίστηκε στα Πρακτικά δύο δικών που έγιναν στη Φραγκφούρτη το Δεκέμβρη του 1963 και τον Αύγουστο του 1965, γνωστών ως «Ποινική διαδικασία εναντίον του Μούλκα και άλλων». Γραμμένο ως ορατόριο σε 11 «ωδές», το έργο αποτελεί συγκλονιστικό «κατηγορώ» κατά του ναζισμού, αλλά και πολύτιμο «δίδαγμα» του χθες για το σήμερα και αύριο των λαών. «Δίδαγμα», καθώς καταδεικνύει ότι ο κύριος υπαίτιος και ο πλέον ωφελημένος των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ποικίλων άλλων επεμβάσεων σε βάρος των λαών είναι ο καπιταλισμός και οι «μεγαλοκαρχαρίες» του. Καταδεικνύει δηλαδή ότι και σήμερα υπάρχουν κίνδυνοι και είναι αναγκαία η εγρήγορση και η καταγγελία παρόμοιων, σημερινών φασιστικών - ρατσιστικών - ναζιστικών φαινομένων. (Δείτε εδώ συνέντευξη με τον Κ. Καζάκο για την παράσταση). 
Απόδοση, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Σταύρου Τσακίρη. Σκηνικά - κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου. 
Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Εύα Κοταμανίδου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ντίνος Καρύδης, Δημήτρης Καλαντζής, Τζένη Κόλλια, Σπύρος Τσεκούρας, Χάρης Χαραλάμπους, Γιάννης Γούνας, Μαρία Τζάνη, Ευθύμης Ξυπολιτάς. Εκτός των 11 ηθοποιών της παράστασης, υπάρχει και μια απρόσμενη, επί σκηνής παρουσία...