Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Όλα ανοιχτά με την τρόικα. Συνεχίζονται οι συναντήσεις μέχρι την Παρασκευή

Νέες συναντήσεις, από αύριο Τρίτη έως και την Παρασκευή, των εκπροσώπων της Τρόικας με τους υπουργούς για όλα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά μετά και τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που έγινε το βράδυ της Κυριακής.
Ουσιαστικά κανένα θέμα δεν έχει κλείσει. Μεταξύ αυτών είναι οι απολύσεις και η διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα τηρήσει χρονοδιαγράμματα και αριθμούς.
Κυβερνητική πηγή ξημερώματα Καθαράς Δευτέρας έλεγε πως
«δύσκολα θα τελειώσουμε έως την Παρασκευή. Εάν στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει πιο απλή δουλειά δεν κλείνουμε, αντιλαμβάνεστε τι γίνεται με τα άλλα ζητήματα».
Οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ζητούν συγκεκριμένο προσδιορισμό του αριθμού και της πηγής από την οποία θα προέλθουν οι προς απόλυση και διαθεσιμότητα δημόσιοι υπάλληλοι. Για το 2014 πρέπει να γίνουν 11.000 απολύσεις και 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να ενταχθούν στη διαθεσιμότητα έως το τέλος Μάρτη.
Ανοιχτά και τα θέματα της απελευθέρωσης των αγορών με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, όπως η διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, ο τρόπος πώλησης του ψωμιού, τα σημεία διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η τιμή των βιβλίων.
Συμφωνία δεν υπάρχει ακόμα και στα ανοιχτά θέματα του υπουργείου Εργασίας για τη διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων και για τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
Κυβερνητικό στέλεχος άφησε σαφώς να εννοηθεί πως το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό, καθώς εκτίμησε ότι «πλέον βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να ληφθεί η μία ή η άλλη πολιτική απόφαση».
Πάντως πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν εγείρουν δημοσιονομικά θέματα για το τρέχον έτος. Ωστόσο επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να διατεθεί σημαντικό μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά την προεκλογική περίοδο υπό το σκεπτικό της βιωσιμότητάς του, της διατήρησης δηλαδή των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, στα οποία στηρίχθηκε η επίτευξή του.
Ανοιχτό θέμα παραμένει και η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα, με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδας να θεωρεί ότι οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες είναι της τάξης των 5 με 6 «δισ.» ευρώ και μπορούν να καλυφθούν από το ΤΧΣ, αν και το ΔΝΤ εκτιμά πως το ποσό είναι πάνω από 20 «δισ.» ευρώ. Από βδομάδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των «stress tests» των τραπεζών και την έκθεση της «blackrock».