Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Απεργία στο Δημόσιο: Δυναμικές κινητοποιήσεις από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ (ΒΙΝΤΕΟ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

Νέα δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Δημοσίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας, με ζητήματα αιχμής το νομοσχέδιο για τις αξιολογήσεις, τις απολύσεις και την κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου. 
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Δημοσίου συγκεντρώθηκαν στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει 

την κατάργηση φορέων του δημοσίου και την διαθεσιμότητα-απόλυση των υπαλλήλων τους.
Το πρωί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Ομόνοια. Στη συγκέντρωση χαιρέτησε ο Χάρης Σμυρνιώτης, εκ μέρους του Συνδικάτου Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, ενώ στην κεντρική ομιλία, ο Τάσος Ζερβός, εργαζόμενος στο υπουργείο Εργασίας που είναι σε διαθεσιμότητα, τόνισε ότι με την αξιολόγηση, στόχος δεν είναι η παροχή ικανοποιητικών υπηρεσιών στο λαό, ούτε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι εργαζόμενοι. «Επιδιώκεται η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, να εξαφανιστεί η μόνιμη και σταθερή δουλειά, να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις και να αντικατασταθούν οι σημερινοί δημόσιοι υπάλληλοι με χαμηλόμισθους χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους». Ο Τ. Ζερβός υπογράμμισε την ανάγκη ενιαία λαϊκής αντεπίθεσης στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ. «Να παλέψουμε όλοι μαζί, εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι και γυναίκες, για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες». Παράλληλα, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Μάρτη και στις γενικές συνελεύσεις στο διάστημα 13-18 Μάρτη σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας». Μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ, η Επιτροπή Εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και στην πορεία που ακολούθησε στη Βουλή όπου η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ προχώρησε στη ψήφιση του νομοσχεδίου, με το οποίο θα προσθέσει μερικές χιλιάδες «ωφελούμενους» στον εργασιακό «παράδεισο» που ζούμε πάνω από 1.700.000 άνεργοι.
«Η προσπάθεια που κάναμε θα πρέπει να κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες για να δώσουμε με ακόμα καλύτερους όρους τη μάχη για την επιτυχία της νέας 48ωρης απεργίας στις 19 και 20 Μάρτη» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους.
Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις
Στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου μίλησε η Νατάσσα Σταμκοπούλου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. 
Στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ Δημοσίου στην κεντρική πλατεία με ομιλητή τον Χρήστο Μπίκα, στέλεχος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και μέλος του ΔΣ Δασκάλων Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας». Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. 
Στο Ρέθυμνο, η απεργιακή συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Σκοπός ήταν να ενημερωθεί ο κόσμος που βρέθηκε στο Νοσοκομείο, αλλά και οι εργαζόμενοι εκεί για τις γενικότερες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και όχι μόνο, καθώς τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται συνεχώς δεν έχουν τελειωμό. 
Στη Λαμία, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Πάρκου. 
Στην Καβάλα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βρέθηκαν από τις 6.30 το πρωί στην κινητοποίηση των σχολικών φυλάκων και στην κατάληψη του Δημαρχείου της πόλης. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και ταξικά σωματεία από τον ιδιωτικό τομέα σε ένδειξη αλληλεγγύης. Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που ήταν προγραμματισμένη στο Δημοτικό Κήπο μεταφέρθηκε στο χώρο του Δημαρχείου. Παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Χρήστος Ποτόλιας, υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Δήμος Ζαχαριάδης, Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». 
Στα Τρίκαλα, η απεργιακή συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ ξεκίνησε και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Την κεντρική ομιλία έκανε η Άννα Κουτελίδα, εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Τρικάλων. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν: η Βάσω Μπακάση, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Τρικκαίων Γιώργος Καϊκης και Καλαμπάκας Λεωνίδας Κεραμίδας.  
Συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ Δημοσίου πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο.Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Στέλιος Ορφανός,υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης, Μανώλης Συντυχάκης, υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου, Μιχάλης Χουστουλάκης, υποψήφιος Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Γιώργος Παρθενιώτης, υποψήφιος Δήμαρχος Χερσονήσου και η Γενοβέφα Χουστουλάκη, υποψήφια Δήμαρχος Φαιστού.
Οι υποψήφιοι δήλωσαν:
«Επιδιώκεται η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, να εξαφανιστεί η μόνιμη και σταθερή δουλειά, να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις και να αντικατασταθούν οι σημερινοί δημόσιοι υπάλληλοι με χαμηλόμισθους χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους. Χρειάζεται κοινός αγώνας, εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι και γυναίκες για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, είναι ανάγκη να απαντήσουμε με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση.
Να γίνει κριτήριο ψήφου η πολιτική της ΕΕ - κυβέρνησης που έχουν στηρίξει Περιφέρεια και Δήμοι, ώστε να δοθεί ισχυρή απάντηση με ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε Περιφέρεια και Δήμους». 
Οι δυνάμεις στο ΠΑΜΕ στο Δημόσιο απαιτούν:
  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, τις απολύσεις και την κατάργηση των οργανισμών. ΟΧΙ στον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση.
  • Καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα, επαναφορά όλων των διαθέσιμων στις δουλειές τους. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους. Πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα στους συναδέλφους που εργάζονται στο Δημόσιο σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΣΠΑ.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία - Πρόνοια για όλους.
  • Όχι στο νέο σχολείο ΑΕ, των χορηγών, της ημιμάθειας και της επιχειρηματικότητας.
  • Να εμποδίσουμε, να ακυρώσουμε στην πράξη τα μέτρα της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Υγεία, όχι στο κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους. Ενιαίος κρατικός φορέας παραγωγής, έρευνας και διάθεσης φαρμάκου. Δωρεάν φάρμακα για όλους. Να καταργηθούν οι συμμετοχές στα φάρμακα.
  • Όχι στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, στον αφανισμό των Ταμείων, στη νέα ληστεία των συντάξεων και οικογενειών. Να φορολογηθεί στο 45% το μεγάλο κεφάλαιο.
)