Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Τι είναι ένα 10ωράκι δουλειάς μπροστά στην ανάπτυξη;

«Ήδη υπογράφηκε προχθές η πρώτη κλαδική σύμβαση, εδώ και τέσσερα χρόνια, που προβλέπει αύξηση αποδοχών. Στα τουριστικά επαγγέλματα!(…)», είπε ο Πρωθυπουργός. Και τι αύξηση! 0% το 2014 και 1% (ολόκληρο) για το 2015! Και μια λεπτομέρεια που “ξέχασε” να αναφέρει: Τον Αύγουστο του 2012 οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είχαν υποστεί μειώσεις 15% στους μισθούς τους. Παπατζιλίκια λοιπόν τα περί αυξήσεων. Τότε βέβαια οι ξενοδόχοι και η εργοδοτική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) είχαν επικαλεστεί την
«κακή τουριστική χρονιά», κατά την οποία οι μεγαλοξενοδόχοι εισέπραξαν μόνο 10,44 δισ. ευρώ. Φέτος που έφτασαν τα 13δισ. είπαν να κάνουν στους εργαζόμενους ένα ακόμα δωράκι δείχνοντάς τους στην πράξη τι έχουν να περιμένουν από την περιβόητη “ανάπτυξη”. Θα τους βάζουν να δουλεύουν μέχρι και 10 ώρες χωρίς επιπλέον αμοιβή για όσο καιρό το ξενοδοχείο έχει πληρότητα πάνω από 75%! Και όλα αυτά με την υπογραφή των εργατοπατέρων του κλάδου.
ΥΓ: Υπάρχουν βέβαια και οι δεκάδες χιλιάδες “εξτρά” εργαζόμενοι, ανασφάλιστοι, πρακτικάριοι, εργαζόμενοι μέσω “voucher” κ.λπ., για τους οποίους δεν ισχύει καμία κλαδική σύμβαση. Και η ευρηματικότητα των ξενοδόχων δεν σταματά σε αυτά. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε αγγελία σε ιστοσελίδα που ανέφερε: «ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ ζητείται για εθελοντική εργασία σε ξενοδοχείο στην Αίγινα, παρέχεται διαμονή και διατροφή»!!!