Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Νίκαια: Μαζική και μαχητική η συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Στην ιδιαίτερα μαζική, με κλίμα και αγωνιστική αισιοδοξία, ανοιχτή συγκέντρωση μίλησαν ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και ο Στέλιος Μπενετάτος, υποψήφιος Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη.
Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι «το πραγματικό δίλημμα για την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία στην τριπλή εκλογική μάχη του Μάη
είναι αν θα συνεχιστεί ο δρόμος της υποταγής στα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ που οδηγούν η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο απεγκλωβισμός και το άνοιγμα του δρόμου για την έξοδο από τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ και κάθε λογής αντιλαϊκών κυβερνήσεων».
Αναφερόμενος στην ΕΕ σημείωσε ότι δεν κέρδισε ο λαός και η νεολαία από την ένταξη στη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων και τόνισε:
«Μόνο το ΚΚΕ αντιτάχθηκε με όλες του τις δυνάμεις στην ένταξη στην ΕΕ. Το ΚΚΕ προειδοποίησε το λαό για τις οδυνηρές συνέπειες που έχει για το λαό η υποταγή στο άρμα του ευρωμονόδρομου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σήμερα η εργατική τάξη και ο λαός έχει περισσότερη πείρα να καταλάβει ότι η ΕΕ με όσα μερεμέτια και αν της κάνουν, θα παραμείνει λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου με στόχο το ξεζούμισμα των λαών για να κερδίζουν τα μονοπώλια. Χειρότερη μπορεί να γίνει, καλύτερη όχι. Αυτό κρύβουν τα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που προσκυνούν την ΕΕ και καλούν το λαό να υποταχτεί σε αυτήν. Οι λύσεις που προτείνουν όλα τα κόμματα, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται ως "ΕΛΙΑ", η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝΕΛ, η ναζιστική Χρυσή Αυγή, νέοι σχηματισμοί όπως "Το Ποτάμι", με τις όποιες διαφοροποιήσεις τους συμφωνούν στο βασικό: Ότι πρέπει να κινηθούμε μέσα στα στενά όρια της ΕΕ και της καπιταλιστικής ανάπτυξης είτε με μνημόνια είτε χωρίς μνημόνια. Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε πιο βάρβαρα μέτρα σε βάρος του λαού».
Αναφερόμενος στα πλεονάσματα τόνισε ότι δεν πρέπει κανείς να παρασυρθεί, τονίζοντας ότι «είναι πρόκληση και εμπαιγμός να υπόσχεται η κυβέρνηση ότι από αυτά που μάζεψε γδέρνοντας το λαό θα του δώσει πίσω μερικά ψίχουλα. Την ίδια στιγμή που λένε ότι η συμφωνία με την τρόικα βάζει τέλος στο μνημόνιο, συζητούν νέα αντιλαϊκά μέτρα».
Υπογράμμισε ακόμα ότι ο λαός πρέπει να επιλέξει άλλο δρόμο και συνέχισε: «Να διεκδικήσει την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη διαγραφή όλου του χρέους και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Αυτός ο δρόμος προϋποθέτει να παραμεριστούν αυταπάτες που σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι με μια άλλη μορφή διαχείρισης μπορεί να γίνει ανθρώπινος ο καπιταλισμός, η ΕΕ να γίνει Ευρώπη των λαών. Προϋποθέτει ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα με ξεκάθαρο προσανατολισμό ενάντια στο κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του. Προϋποθέτει ανατροπή των συσχετισμών παντού. Και ισχυρό ΚΚΕ με γερά πόδια στους τόπους δουλειάς, στις φτωχογειτονιές, τη νεολαία, αλλά και στη βουλή, στην ευρωβουλή, στις περιφέρειες και τους δήμους. Για να δυναμώσει η οργάνωση, η αλληλεγγύη, η συμμετοχή του λαού στην πάλη και η πίστη, η μαχητικότητα ότι η εργατική τάξη μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής στις εξελίξεις, να προωθήσει τη λαϊκή συμμαχία που θα ανοίγει το δρόμο για ριζικές αλλαγές και στο επίπεδο της εξουσίας.
Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" αποκάλυψαν ότι οι περιφέρειες και οι δήμοι είναι γρανάζι αυτής της αντιλαϊκής μηχανής, ιμάντες για να την προωθούν στο λαό και δεν μπορούν να μετατραπούν σε φορείς φιλολαϊκής πολιτικής. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Οι δήμοι και οι περιφέρειες ήταν από τους πρώτους που προώθησαν την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, με τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, με τα προγράμματα STAGE, τις συμβάσεις για εργαζόμενους με μισθούς των 450 ευρώ, προώθησαν τη λογική της παραχώρησης σε ιδιωτικά συμφέροντα κοινωνικών υπηρεσιών και εγκαταστάσεων και υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να ξαναπληρώνουν. Ξαναφορολογούν τους εργαζόμενους με όλους τους τρόπους.
Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ αποκάλυψαν και αντιστάθηκαν σε αυτούς τους σχεδιασμούς με όσες δυνάμεις είχαν και προσπάθησαν να οργανώσουν την πάλη του λαού. Πρότειναν μέτρα που ανακουφίζουν το λαό, όπως η δραστική μείωση των δημοτικών τελών και φόρων, η κατάργησή τους για τους άνεργους, η κατάργηση των τροφείων και άλλα. Πρότειναν τα λεφτά του ΕΣΠΑ και του αποθεματικού της περιφέρειας να πάνε για να λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία, για πετρέλαιο στα σχολεία, για γεύμα στους μαθητές που λιποθυμούν από την πείνα, σε έργα για την αντισεισμική-αντιπλημμυρική προστασία που θα έδιναν δουλειά σε χιλιάδες άνεργους.
Ο λαός να δώσει δύναμη σε αυτή την προσπάθεια! Με τη μαζική μαχητική στήριξη του ΚΚΕ παντού. Ειδικά στην Κοκκινιά της προσφυγιάς, της αντίστασης και των αγώνων να βγει δυνατό το μήνυμα από κάθε γειτονιά και σπίτι: Η Κοκκινιά ψηφίζει ΚΚΕ και "Λαϊκή Συσπείρωση"!».
Ο Στέλιος Μπενετάτος
Ο υποψήφιος δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, παίρνοντας το λόγο, ανέδειξε την ανωτερότητα σε όλα τα μέτωπα που έχει να επιδείξει η αγωνιστική στάση των κομμουνιστών εκλεγμένων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, με την αταλάντευτη στάση υπεράσπισης των εργατικών λαϊκών συμφερόντων με οποιοδήποτε κόστος και πάντα σε κόντρα με την κυρίαρχη πολιτική και στα ασφυκτικά πλαίσια: «Έχουμε πρόσωπο απέναντι σε όλους ότι παλέψαμε και διεκδικήσαμε για τα δικαιώματα των εργαζόμενων! Η δημοτική αρχή, όπως της Νίκαιας που ο δήμαρχος είναι στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, δε γίνεται ακόμα και στα "στενά" δημοτικά ζητήματα να μην ακολουθήσει αντιλαϊκούς δρόμος, γιατί είναι δεμένη μαζί τους».
Ο Στέλιος Μπενετάτος αναφέρθηκε εκτενώς στις εργασιακές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί στους δήμους, σήμερα μέσω του ΟΑΕΔ και μέχρι χτες μέσω ΜΚΟ που ουσιαστικά καταργούν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Όπως είπε, «Μια δημοτική αρχή έχει ευθύνη αποδεχόμενη αυτό το σκηνικό και πρέπει και αυτό να γίνει κριτήριο ψήφου. Άρα δε θέλει απλά αλλαγή διαχειριστή αυτό το σύστημα. Αυτό που χρειάζεται για να βρουν οι νέοι δουλειά, είναι ριζική αλλαγή από τα θεμέλια. Η "Λαϊκή Συσπείρωση", ακριβώς επειδή πυρήνας της είναι το ΚΚΕ, φέρνει το μήνυμα της συμμαχίας των εργαζομένων, των ανέργων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των επαγγελματιών, όσων πλήττονται από αυτή την πολιτική».
Αναφερόμενος στην ιστορία της Κοκκινιάς, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τιμή στην ιστορία της πόλης είναι το φρένο στη δράση των φασιστών με κάθε τρόπο και όχι η επίκλησή του ότι είναι "νόμιμο κόμμα" όπως έκανε η δημοτική αρχή» και τόνισε ότι «έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε μια μεγάλη μάχη, νικηφόρα!».