Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Λαϊκή Συσπείρωση: Τα λιμάνια και τα ναυπηγεία περιουσία του λαού και όχι των μονοπωλίων

Όχι στην παράδοση του ΟΛΠ και όλων των λιμενικών υποδομών της χώρας στα μονοπώλια. Όχι στη συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας τονίζει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση, την οποία υπογράφουν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης τομέα Πειραιά, Κώστας Τζατζάνης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης τομέα Νήσων Αργοσαρωνικού, Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια δήμαρχος δήμου Πειραιά, Στέλιος Μπενετάτος, υποψήφιος δήμαρχος δήμου Νίκαιας – Ρέντη, Ηλίας Πατίδης, υποψήφιος δήμαρχος δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας,Ελευθερία Παπουτσιδάκη, υποψήφια δήμαρχος δήμου Κορυδαλλού, Αθηνά Ζύμαρη, υποψήφια δήμαρχος δήμου Περάματος, Γιάννης Βλάχος, υποψήφιος δήμαρχος δήμου Σαλαμίνας, Γιώργος Κοτάκκης, υποψήφιος δήμαρχος δήμου Αίγινας.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι,
νέοι και νέες
Η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, δηλαδή στην παράδοση ενός από τους πιο στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, στα μονοπώλια. Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για τους εργαζόμενους στα λιμάνια, συνολικά για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Ο Πειραιάς της ναυτιλίας, της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, του λιμανιού ζει από πρώτο χέρι τις συνέπειες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της ανταγωνιστικότητας, της «υγιούς επιχειρηματικότητας». Η ανάπτυξη της ναυτιλίας και της λιμενικής δραστηριότητας συνοδεύεται από μεγάλες μειώσεις στα μεροκάματα, κατάργηση της μόνιμης δουλειάς, εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους να καταστρέφονται πνιγμένοι στα χρέη. Εκατοντάδες ναυτεργάτες οδηγούνται στην ανεργία. Οι τιμές στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας τραβούν την ανηφόρα, ενώ συνεχώς συρρικνώνεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά. Το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας είναι στα χέρια τον μονοπωλίων.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και σε συνδυασμό με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, συρρικνώθηκε η ναυπηγοεπισκευή βιομηχανία. Οι κρίσιμες υποδομές των ναυπηγείων μαραζώνουν, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό βρίσκεται σε μακροχρόνια ανεργία, αφανίσθηκαν δεκάδες μικρές βιοτεχνίες της περιοχής.
Τώρα πια υπάρχει πείρα. Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος χωρίς ρήξη με την πολιτική της ΕΕ. Αυτή η βάρβαρη πολιτική, είναι προδιαγεγραμμένη επιλογή της ΕΕ. και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Υλοποιούνται απαρέγκλιτα όλες οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμοί που στρώνουν το έδαφος στην πλήρη απελευθέρωση με κάθε μορφή όλου του λιμενικού συστήματος αλλά και στη συγκέντρωση της ναυπηγικής βιομηχανίας σε ορισμένα ναυπηγεία χωρών της Βόρειας Ευρώπης.
Καμιά εμπιστοσύνη στους δημάρχους και στους υποχήφιους των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Προσπαθούν να θολώσουν το κριτήριο σου, να σε παγιδέψουν. Σκέψου: είναι οι δυνάμεις που εφάρμοσαν με συνέπεια τον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα. Εφάρμοσαν τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, σε έπνιξαν με φόρους και χαράτσια. Συμφώνησαν, ο ΟΛΠ να υψώσει κάγκελα σε όλη τη λιμενική ζώνη του Πειραιά για να μην έχουμε σήμερα καμιά πρόσβαση στη θάλασσα. Αυτές οι δυνάμεις δεν αντιδρούν στην παράδοση του λιμανιού στα μονοπώλια, υποκρίνονται! Παίζουν με την αγωνία σου.
Στην πραγματικότητα διαλέγουν αφεντικά, ορισμένοι θέλουν να γίνουν οι ίδιοι μέτοχοι στον ΟΛΠ, άλλοι προσδοκούν κομμάτι από την πίτα. Αυτό που δε λένε είναι τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα λιμάνια και που θα μετακυλήστει το κόστος των λιμενικών δραστηριοτήτων. Φτιάχνουν τις δικές τους συμμαχίες.
Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της πειραιώτικης περιφέρειας, να αγωνιστεί και να μην επιτρέψει να προχωρήσει το νέο έγκλημα. Καμιά αναμονή, κανένα κλίμα εφησυχασμού.
Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να πάρουν πίσω την απόφαση για την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Να μην προχωρήσει η συμφωνία ΟΛΠ – COSCO και η παράδοση της δυτικής προβλήτας ΙΙΙ.
Να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια παράδοσης των λιμενικών υποδομών, με οποιαδήποτε μορφή (αγορά μετοχών, ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις).
Άμεσα μέτρα στήριξης της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας. Συντήρηση και ανάπτυξη των υποδομών.
Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Των εκατοντάδων αυτοαπασχολούμενων που έχουν βάλει λουκέτο. Οι δήμοι να πάρουν απόφαση για απαλλαγή τους από δημοτικά τέλη και χα
ράτσια, για μέτρα ουσιαστικής στήριξης.
ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ
Οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ θα είναι μπροστά στην πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και την συρρίκνωση των ναυπηγείων, όπως με συνέπεια ήταν όλα αυτά τα χρόνια.
Δυνάμωσε τους αγώνες σου, δυναμώνοντας τους αγωνιστικούς συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Για να κάνουμε δική μας υπόθεση την οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης, να αποκρούσουμε την επίθεση. Με πλαίσιο που συγκρούεται με τα μονοπώλια και τις επιλογές τους, που θα έχει αφετηρία την αντιλαϊκή βαρβαρότητα και που θα δυναμώνει βάζοντας στο επίκεντρο ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες. Για λιμάνια και ναυπηγεία που να ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το μονοπωλιακό».