Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΒΟΛΟΣ: «Έξυπνες πόλεις του "μέλλοντος"» σε βάρος λαϊκών αναγκών

«Έξυπνες πόλεις του "μέλλοντος"» σε βάρος λαϊκών αναγκών
Τους νέους δήμους που θα υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για δήμους στην υπηρεσία της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας και θα διασφαλίζουν ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή, δηλαδή την απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αναζήτησε η «Πρωτοβουλία των Πέντε Δημάρχων», σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε την προηγούμενη Τετάρτη στην Αθήνα, με θέμα «Νέες Πόλεις, Νέα Αυτοδιοίκηση».
Οι πέντε δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων και ο Π. Σκοτινιώτης,
επικαλέστηκαν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και διεκδίκησαν την ανάληψη από τους δήμους αρμοδιοτήτων που σήμερα έχει το κράτος, το οποίο - όπως είπαν - πρέπει να διαχειρίζεται τις απολύτως αναγκαίες κρατικές πολιτικές, όπως άμυνα, ασφάλεια, εξωτερική πολιτική. Πως θα ασκούν αυτές τις αρμοδιότητες; Με τη λεγόμενη οικονομική αυτοτέλεια, που σημαίνει την επιβολή και διαχείριση φόρων στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Με την προώθηση «καινοτόμων», όπως είπαν, λύσεων και «ευρηματικών στρατηγικών», όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) και οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), που στην πραγματικότητα είναι σύμφωνα εκμετάλλευσης των εργαζομένων, θα «βοηθούν» στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και στη δημιουργία καινοτόμων τοπικών παραδείσων για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών.
Στο όνομα δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας, στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ που τη «γεννά» και ακολούθως την ανακυκλώνει με την ανασφάλιστη, χαμηλών αποδοχών και περιορισμένου χρόνου εργασία. Στο πλαίσιο αυτό εκβιάζουν τους άνεργους και απολυμένους εργαζόμενους, να αποδεχτούν να εργάζονται χωρίς εργασιακά δικαιώματα ή να γίνουν «εργολάβοι» του εαυτού τους (ΚΟΙΝΣΕΠ) και να πληρώνονται από αντίτιμο που θα πληρώνουν οι δημότες για τις δημοτικές υπηρεσίες.
Ακόμη κάνουν σημαία τον εξορθολογισμό πόρων, που σημαίνει μεγαλύτερες περικοπές προς τους δήμους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, απολύσεις και «κόψιμο» υπηρεσιών. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Δήμου Βόλου που επαίρεται για το «νοικοκύρεμα» και την εξοικονόμηση δαπανών που προήλθε από τη μείωση του προσωπικού, τη μείωση των αποδοχών αλλά και τη διατήρηση πανάκριβων ανταποδοτικών τελών σε υπηρεσίες (δίδακτρα, τροφεία, λογαριασμοί ΔΕΥΑΜΒ, τέλη κοινόχρηστων χώρων, πρόστιμα, κ.ά ) που γονατίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά που «πληρώνουν το μάρμαρο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης» για να γίνει ανταγωνιστικό το κεφάλαιο.
Στα  μονοπώλια και στο κεφάλαιο «κλείνουν το μάτι» οι πέντε δήμαρχοι και ο Π. Σκοτινιώτης. «Πίνουν κρασί» στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, στην στρατηγική της ΕΕ. Αλλά και οι άλλοι που ερίζουν για το ποιος είναι ο περισσότερο «καινοτόμος» ενάντια στο νυν δήμαρχο του Βόλου, οι άλλοι διεκδικητές της δημοτικής αρχής: ο Μπέος και ο Μιτζικός, ο Παπατόλιας και ο Πατσιαντάς ξεσπαθώνουν για το ποιος θα κάνει το Βόλο «Μονακό» της επιχειρηματικότητας. Με εργαζόμενους που θα ζουν από το  «φιλοδώρημα» που θα παίρνουν αντί του δικαιώματός τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Η Λαϊκή συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να βάλουν απέναντί τους γνωστούς ευρωπαϊστές και ευρωλάγνους μνηστήρες της δημοτικής αρχής, να μην ξεγελαστούν από τις ψευδεπίγραφες προσωπικές τους αντιπαραθέσεις. Να καταδικάσουν (να «μαυρίσουν») με την ψήφο τους αυτούς που τους υπόσχονται ψίχουλα για να χορταίνει με καρβέλια το κεφάλαιο.