Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ναρκωτικά: Νέες ουσίες σαρώνουν την Ευρώπη σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Νέες ψυχοδραστικές ουσίες και μάλιστα σε πρωτοφανείς αριθμούς και ποικιλίες, οι οποίες δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο, κάνουν θραύση στην Ευρώπη. Αυτές πωλούνται είτε ως νόμιμα ναρκωτικά είτε ως άλατα μπάνιου ακόμα και ως τροφές για τα φυτά ενώ κάθε μέρα κάνουν την εμφάνισή τους νέες ουσίες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αυτό επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά που ανακοινώθηκε την Τρίτη σε όλο τον κόσμο.
H παρουσίαση στην Αθήνα έγινε από το ΚΕΘΕΑ, σύμβουλο οργανισμό του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών.
Πάντως η ηρωίνη, η κάνναβη και η κοκαΐνη
είναι οι ουσίες κατάχρησης που αναφέρονται πιο συχνά από όσους εντάσσονται σε θεραπεία σε όλο τον κόσμο.
Η έκθεση ρίχνει το κύριο βάρος, για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην πρόληψη και τη θεραπεία για την οποία επισημαίνει ότι κοστίζουν στην πολιτεία περισσότερο από το να μην προσφέρει τέτοιου είδους υπηρεσίες, αφήνοντας τα άτομα να παραμείνουν στη χρήση ή οδηγώντας τους στη φυλακή.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι για κάθε 1 δολάριο που ξοδεύεται σε προγράμματα θεραπείας και πρόληψης εξοικονομούνται μέχρι και 10 δολάρια ενώ ειδικότερα για την Ελλάδα, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, για κάθε 1 ευρώ που δίνεται για τις θεραπευτικές κοινότητες η εξοικονόμηση φτάνει μέχρι και τα 6,5 ευρώ.
Ο ΟΗΕ μάλιστα συστήνει στις κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν την επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, ακόμα και σε περιόδους λιτότητας.
Ωστόσο από τους περίπου 4,5 εκατομμύρια χρήστες ουσιών που χρειάζονται θεραπεία παγκοσμίως, μόνο 1 στους 6 είναι ενταγμένος σε κάποιο πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά την πρακτική των ελληνικών κυβερνήσεων αυτή κινείται στον αντίποδα της σύστασης του ΟΗΕ.
Η επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ έπεσε στα 18 εκ. ευρώ το 2014 από 23 εκ. που ήταν τα τελευταία χρόνια. Οι μισθοί του προσωπικού  περικόπηκαν μεσοσταθμικά κατά 37% και οι εργαζόμενοι μειώθηκαν όμως με την αυτοθυσία οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν μειώθηκαν ωστόσο δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα για ένταξη στα προγράμματα που έχουν αυξηθεί κατά 20%.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ τα οπιούχα κάνουν θραύση στη Αφρική αφού παρατηρείται γενική αύξηση της διακίνησής τους ενώ ολοένα αυξάνεται η αγορά διαφόρων τύπων αμφεταμινών.
Μόνο 1 στους 18 προβληματικούς χρήστες εντάσσεται σε θεραπεία, ποσοστό πολύ μικρότερο σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου.
Η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική συνεχίζουν να πλήττονται από τη διακίνηση ναρκωτικών και τη συνδεόμενη με τα ναρκωτικά βία. Περισσότερο από το 90% της κοκαΐνης που διακινείται στις ΗΠΑ είναι κολομβιανής προέλευσης και μεταφέρεται μέσω της Κεντρικής Αμερικής.
Η Βόρεια Αμερική έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά στον κόσμο.
Αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία συνεχίζει να είναι η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Όπως αναφέρει η Επιτροπή, οι πρωτοβουλίες για τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς στις πολιτείες Κολοράντο, Ουάσινγκτον και στην Ουρουγουάη αντιβαίνουν προς τις διεθνείς συμβάσεις για τον έλεγχο των ναρκωτικών.
Στην Ασία παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για ηρωίνη και διεγερτικά τύπου αμφεταμίνης, καθώς και αύξηση της κατάχρησης φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Στο Αφγανιστάν η καλλιέργεια της οπιούχου παπαρούνας αυξήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ μεγαλώνει και η σημασία της χώρας ως κέντρου παραγωγής ρητίνης της κάνναβης σε παγκόσμιο επίπεδο.