Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Χρυσή Αυγή: Σταθερά στο πλευρό του κεφαλαίου

Στη διαδικτυακή εκπομπή της Χρυσής Αυγής, την Τετάρτη 13 Μάρτη,  ο Η. Παναγιώταρος, στέλεχος της Χρυσής Αυγής, έκανε την εξής δήλωση ανάμεσα στα άλλα:
«Ήρθε τις προάλλες μας είπανε ένα μεγάλο πλοίο (Στο Πέραμα), το έφερε ένας εφοπλιστής -πρέπει να είχε βίτσιο-  γιατί δεν μπορούσε φυσικά να κάνει τις επισκευές, γιατί δεν μπορούσαν να βρούνε τη μεγάλη δεξαμενή για να βάλουν το πλοίο και να γίνουν
οι επισκευές από κάτω, στο κάτω τμήμα του πλοίου. Με τη Χρυσή Αυγή πολλά από αυτά τα πράγματα… όλα θα αλλάξουνε. Θα υπάρχει ένα θετικό κλίμα για όλους. Για εφοπλιστές, για ναυτεργάτες, για βιομηχάνους, για εργάτες. Από τη στιγμή που θα υπάρχει και γίνεται αυτό, γιατί υπάρχουν τρανά παραδείγματα. Υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που διαπρέπουν αυτή τη στιγμή και οι εργαζόμενοι σε αυτές πίνουν νερό στην υγειά των αφεντικών τους. Γιατί όλοι αμείβονται πλουσιοπάροχα, σωστά και μιλάμε για αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις με Έλληνες εργαζόμενους.»
Η Χρυσή Αυγή, συνεπής στην αποστολή της να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των καπιταλιστών, όχι μόνο τους αθωώνει από τις ευθύνες τους για την καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά πλέον τους παρουσιάζει ως υποδείγματα για την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας. Η μέθοδος δοκιμασμένη. Απόδειξη ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος. Αυτό εκφράζει η θέση τους πως οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα, όπως και κοινές ευθύνες για την κατάσταση της χώρας.
Μόνο που η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Στα 5 χρόνια της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης η πλειοψηφία της εργατικής τάξης και του φτωχού λαού δοκιμάζει πρωτόγνωρες τον τελευταίο μισό αιώνα συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις - πρότυπο της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες το κλίμα εκβιασμού που διαμορφώνει η υψηλή ανεργία και η καταστολή των εργατικών αγώνων. Φυσικά, όλο αυτό το διάστημα η Χρυσή Αυγή δε βρήκε τίποτα να πει για τους μισθούς πείνας και τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στους εργασιακούς χώρους. Μόνο λόγια συμπόνιας για τους πανάρετους καπιταλιστές που ταλαιπωρούνται! Για τους ίδιους που αφενός ευθύνονται για την κατάντια ορισμένων ναυπηγείων που τα αγόρασαν μπιρ παρά για να τα πτωχεύσουν. Και φυσικά ανάμεσα σε αυτούς σε περίοπτη θέση η Χρυσή Αυγή τοποθετεί τους εφοπλιστές, αποκρύπτοντας φυσικά ότι αυτοί επιλέγουν για να αυξήσουν και άλλο τα κέρδη τους να ναυπηγούν τα πλοία τους στις χώρες της Άπω Ανατολής με τα χαμηλά μεροκάματα.
Γι' αυτό, όταν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής αναφέρονται σε θετικό κλίμα εννοούν ότι οι εργάτες πρέπει να παίρνουμε μεροκάματα πείνας των 18 ευρώ (τόσα προσφέρουν στα δουλεμπορικά γραφεία που ίδρυσαν) για να βοηθήσουμε τους εφοπλιστές. Αν ήθελαν κάτι άλλο θα βρίσκονταν στο πλευρό όσων αγωνίζονταν για ανάκληση των απολύσεων ή για υπογραφή καλύτερων συλλογικών συμβάσεων. Όμως, θέλουν τους εργάτες με το κεφάλι κάτω να τους παρακαλούν για ένα συσσίτιο ή να πίνουν νερό στο όνομα του εκμεταλλευτή τους και να τον ευγνωμονούν γιατί τους πέταξε ψίχουλα από τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν.