Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΜΑΣ: Όλοι οι σπουδαστές των ΤΕΙ στην απεργία στις 9 Απρίλη

Κάλεσμα συμμετοχής στους σπουδαστές των ΤΕΙ στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 9 Απρίλη, απευθύνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη έχουμε πολλούς λόγους για να είμαστε και εμείς εκεί μαζί με όλο το λαό!
Έτσι παίρνουμε και δίνουμε τεράστια δύναμη!!!
Η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών είναι με
σύμβαση εκτάκτου ή πανεπιστημιακού υπότροφου. Οι περισσότερες συμβάσεις τελειώνουν τον Απρίλη και τα ιδρύματα αδυνατούν να τις ανανεώσουν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι περίπου το 80% των εργαστηριακών μαθημάτων μετά το Πάσχα μπορεί να μη γίνονται, να διωχνόμαστε από τα εργαστήρια.
Στην πλειοψηφία των εργαστηρίων είμαστε σαν σαρδέλες! Χρειάζεται να δίνουμε μάχη για το αυτονόητο, την παρακολούθηση του εργαστηρίου μας. Τα τμήματα είναι ακόμα και 50 ατόμων, ενώ ο νόμος δεν επιτρέπει πάνω από 25.
Υπάρχουν σχολές που τα εργαστήρια δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα λόγω έλλειψης καθηγητών, ενώ είμαστε ήδη ένα μήνα στο εαρινό εξάμηνο όπως στους Μηχανολόγους της ΑΣΠΑΙΤΕ.
Υπάρχουν τμήματα που βασικά εργαστήρια γίνονται στον πίνακα, δηλαδή καταργούνται. Για παράδειγμα, πολιτικοί μηχανικοί που κάνουν μάθημα AutoCAD στον πίνακα δεν μαθαίνουν να σχεδιάζουν. Και θα χρειαστεί αποφοιτώντας να πάνε να πληρώσουν έως και 2.000 ευρώ για να μάθουν!
Μας στερούν βασικά εργαστηριακά υλικά που είναι απαραίτητα για τη γνώση μας. Είναι ατέλειωτη η λίστα με τα αναλώσιμα που μας ζητάνε να πληρώσουμε. 50ευρα για σχεδιαστικά, για φόρμες και άλλα. Μέχρι και μελάνια για εκτύπωση σημειώσεων μας ζήτησαν να φέρουμε από το σπίτι!!! Κάθε εξάμηνο "νέο χαράτσι" για υλικά που θα έπρεπε το ΤΕΙ να μας παρέχει!!!
Δεν επιτρέπουν σε σπουδαστές που είναι άνω του 8ου εξαμήνου να δηλώσουν πάνω από 35 ώρες. Με αποτέλεσμα να καθυστερούν σπουδαστές να πάρουν πτυχίο και να απειλούνται από διαγραφή!
Και όλα αυτά την ώρα που δεν μας εξασφαλίζονται ούτε τα στοιχειώδη για σίτιση, στέγαση και μετακίνηση. Για 847 επαρχιώτες σε όλα τα ΤΕΙ Αττικής υπάρχουν 20 δωμάτια για εστία!!! Μόνο για την παρακολούθηση των εργαστηρίων και των θεωριών σε Σαρακάκη και Κεντρικά, οι σπουδαστές της ΣΕΥΠ πληρώνουν καθημερινά 1,40, δηλαδή το μήνα πάνω από 35 ευρώ !!!
Ο υπεύθυνος έχει ονοματεπώνυμο!
Είναι η πολιτική της ΕΕ που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που οδηγούν τα ΤΕΙ σε οικονομικό στραγγαλισμό με την τραγική υποχρηματοδότησή τους και με το "κούρεμα" 100 εκατ. ευρώ (!!!) από τα αποθεματικά τους!!! Έτσι εξοικονομούν χρήματα για να στηρίζουν ποικιλόμορφα τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες!
Αυτή η υποχρηματοδότηση οδήγησε σήμερα στο να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
Είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ που τις έκαναν νόμους όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή, όπως ο νόμος-πλαίσιο και το σχέδιο "Αθηνά".
Αυτοί οι νόμοι κάνουν τα ΤΕΙ επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη λογική "αν κάνεις μπίζνες και βρεις λεφτά, υπάρχεις, αν δεν κάνεις, δεν υπάρχεις και υπολειτουργείς ή βάζεις λουκέτο" και έτσι εμείς μετατρεπόμαστε μέρα με τη μέρα σε πελάτες.
Αυτοί οι νόμοι έχουν στόχο να υποβαθμίσουν τη μόρφωση που παίρνουμε για να βγαίνουμε οι φτηνοί, ευέλικτοι, διαρκώς περιπλανώμενοι εργαζόμενοι που έχουν ανάγκη τα αφεντικά. Αυτό αποδεικνύεται και από την τελευταία συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα που μονιμοποιεί τα 429 ευρώ κατώτατο μισθό για τους νέους, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών τινάζοντας στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία δηλαδή την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις συντάξεις, καταργούν τα επιδόματα στο μισθό, τις τριετίες.
Πιο δυνατά πιο αποφασιστικά
για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει...
Θέλουμε να μην πάει χαμένος ο κόπος και οι θυσίες μας για να πάρουμε πτυχίο και να βρούμε δουλειά στο αντικείμενό μας.
Διεκδικούμε
  • ΤΩΡΑ επαρκής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων μας από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών!
  • Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα!
  • Κατάργηση του νόμου-πλαισίου και του σχεδίου
    "Αθηνά", μπλοκάρισμά τους! Όχι στο ΤΕΙ -επιχείρηση που μας κάνει πελάτες!
  • Να πραγματοποιηθούν όλα τα μαθήματα και τα εργαστήριά μας! Κανένας σπουδαστής έξω από εργαστήριο ή θεωρία! Κανένα υπεράριθμο εργαστηριακό τμήμα, που βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας!
  • Να δοθούν διευκολύνσεις σε όσους είναι πάνω από 8ο εξάμηνο για να μπορέσουν να πάρουν πτυχίο! Καμία διαγραφή σπουδαστή που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του!
  • Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, που να καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών.
  • Μόνιμη, πλήρη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να μην υπάρχει κανείς νέος, καμιά νέα που θα δουλεύει με μισθό κάτω από 751 ευρώ. Κανένας διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία.
  • Πρόσθετες εξεταστικές περίοδοι, άδεια με αποδοχές στην εξεταστική για τους εργαζόμενους σπουδαστές.
  • Πρακτική άσκηση με ευθύνη των ιδρυμάτων, στο αντικείμενο σπουδών με επιβλέπων καθηγητή στην πράξη. Αμοιβή των σπουδαστών με βάση τις συμβάσεις των κλάδων. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι».