Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

«Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς: Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους

Την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία «πανηγυρίζει» γιατί κατάφερε με παρέμβαση του νυν περιφερειάρχη Κλ. Περγαντά να εξασφαλίσει την ισχύ του προγράμματος «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Άνεργους Νέους ως 29 ετών», που προβλέπει τη μετατροπή της πρακτικής άσκησης καταρτιζόμενων νέων σε συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, στηλιτεύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς Ελλάδας.
Σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στους σχεδιασμούς της
κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για ανακύκλωση της ανεργίας με τις λεγόμενες «ευκαιρίες απασχόλησης» και τη μετονομασία των εργαζομένων σε «ωφελούμενους» των διάφορων προγραμμάτων που δεν εξασφαλίζουν ούτε μια θέση μόνιμης και σταθερής δουλειάς.
Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Το δικαίωμα και η απαίτηση της νέας γενιάς για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή μετατρέπεται σε "ευκαιρία", μέσα από μια θέση στα προγράμματα κακοπληρωμένης, ανασφάλιστης δουλειάς, κατάρτισης και επανακατάρτισης, για να βρεθεί ξανά μετά στην ανεργία. Είναι η πολιτική που δίνει αέρα στα πανιά για αξιώσεις οι νέοι κάτω των 29 χρονών να δουλεύουν χωρίς καν τον τσεκουρωμένο κατώτατο μισθό.
Όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν την ΕΕ είναι συνυπεύθυνα για τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που στον πυρήνα της έχει την ενίσχυση με ζεστό χρήμα των μονοπωλιακών ομίλων από τη μία και από την άλλη την επιβολή σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα για τη νεολαία.
Ευθύνη έχουν οι διοικήσεις της περιφέρειας και των δήμων, οι υποψήφιοι των κομμάτων και της πολιτικής του ευρωμονόδρομου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που προπαγανδίζουν την ανάγκη εκμετάλλευσης διάφορων ευρωπαϊκών κονδυλίων για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις τάχα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Ο χιλιοπερπατημένος αυτός δρόμος της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που έφερε την κρίση και την όξυνση του προβλήματος της ανεργίας, που στους νέους αγγίζει το 60%, τώρα προβάλλεται ως το γιατρικό για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Η επιδίωξή τους είναι να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία με επενδύσεις και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που προϋποθέτει τσακισμένα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Ο καημός τους είναι να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και αποδεικνύεται πως τα δάκρυά τους για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι κροκοδείλια.
Δε θέλουν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανεργία. Αν ήθελαν να εξασφαλίσουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους θα στήριζαν τις προτάσεις των εκλεγμένων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Περιφερειακό και στα Δημοτικά Συμβούλια. Αλλά δεν το έκαναν και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του…
Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι νέοι που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, έχουν κάθε συμφέρον να απορρίψουν αυτή την πολιτική που αξιοποιεί την ανεργία, που το καπιταλιστικό σύστημα γεννά, για να διαλύσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Έχουν κάθε συμφέρον να συστρατευτούν με τους κομμουνιστές και άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές, να συμμετάσχουν με όλες τους τις δυνάμεις στην πάλη, για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά θα είναι εξασφαλισμένο.
Να υπερασπίσουν τη ζωή τους και δυναμώσουν τον αγώνα για:
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά να είναι το πτυχίο.
  • Πρακτική άσκηση με βάση την ειδικότητα, με ευθύνη και εποπτεία από τη σχολή και το υπουργείο Παιδείας. Οι ώρες της πρακτικής να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να μην υπάρχει νέος που θα δουλεύει με μισθό κάτω από 751 ευρώ. Κανένας διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
  • Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και για όλο το διάστημα της ανεργίας. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
  • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος. Κατάργηση των χαρατσιών, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους ανέργους και μείωσή τους στους υπόλοιπους εργαζομένους.
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
  • Να χορηγηθεί 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα».