Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Κυβέρνηση - τρόικα: Συνεχίζονται τα παζάρια

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί οι συναντήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, με στόχο να «κλείσουν» τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης που ετοιμάζουν από κοινού, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.
Το απόγευμα θα επαναληφθεί η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, που ξεκίνησε το πρωί. Κατά πάσα πιθανότητα, θα υπάρξει
συνάντηση και με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα για τη διαχείριση μέρους του λεγόμενου «πρωτογενούς πλεονάσματος», μετά την επικύρωσή του από τη Eurostat τον Απρίλη. Για να χρυσώσει το χάπι των αλλεπάλληλων περικοπών, η κυβέρνηση φέρεται να μελετάει τη διανομή, με τη μορφή εφάπαξ, περίπου 400 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.
Για τα ανοιχτά μέτωπα στα εργασιακά (μισθοί, όριο απολύσεων, τριετίες, αλλαγή του πλαισίου για την απεργία) κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι «υπήρξε πρόοδος, αλλά όχι συμφωνία», επιβεβαιώνοντας ότι ο νέος γύρος της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων βρίσκεται στα σκαριά. Σε ό,τι αφορά τέλος στην υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ, η τρόικα εμμένει στην εφαρμογή του 100% της «εργαλειοθήκης», με την κυβέρνηση να αντιπροτείνει τη σταδιακή ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό δίκαιο.