Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και η «απελευθέρωση αγορών»...

Μετά την κατάληξη της συμφωνίας με την τρόικα (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) η συγκυβέρνηση θα προωθήσει στη Βουλή τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που έχει υιοθετήσει και ο ΟΟΣΑ. Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:
-- «Εθνικό πρόγραμμα επιχορηγήσεων», που θα εξαρτώνται από το εισόδημα. Αναφέρονται στα «γεύματα στα σχολεία», δηλαδή στα πεινασμένα παιδιά 

εξαθλιωμένων λαϊκών νοικοκυριών.
-- «Στοχευμένα κοινωνικά επιδόματα», που θα γίνουν «περισσότερο αποδοτικά» μετά τη θεσμοθέτηση «στοχευμένου κατώτατου εισοδήματος».
-- Με προϋπόθεση και στο βαθμό που είναι «δημοσιονομικά επιτρεπτό», προτείνεται η «διασφάλιση πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Εν ολίγοις, πρόκειται για το πλαίσιο διαχείρισης και στην πραγματικότητα συντήρησης των ακραίων φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, φαινόμενα που εξαπλώνονται σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού.
Οι άλλες προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν ουσιαστικά το «άνοιγμα» των αγορών σε μια σειρά τομείς, «διευκολύνοντας» τη δράση μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων:
Γάλα: Η διάρκεια ζωής του λεγόμενου «φρέσκου» γάλακτος (σήμερα 5 ημέρες) ή γάλακτος χαμηλής παστερίωσης θα καθορίζεται με βάση τις «δυνατότητες που έχει η κάθε βιομηχανία» (δηλαδή 5, 6, 7, 11 ημέρες), δηλαδή στη βάση των προδιαγραφών και της εναρμόνισης με την ΕΕ. Επίσης, προβλέπεται και η δημιουργία κατηγορίας φρέσκου γάλακτος 2 ημερών.
Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα: Η διάθεσή τους από τα φαρμακεία θα γίνεται μόνο για «τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο». Οπως προκύπτει, στη συνέχεια η διάθεσή τους θα γίνεται από τα σούπερ μάρκετ και άλλους πολυχώρους του λιανεμπορίου.
Φαρμακεία: Επιχειρηματίες που δεν είναι φαρμακοποιοί μπορούν να μετέχουν στη μετοχική σύνθεση του φαρμακείου, με την προϋπόθεση ότι θα εμφανίζεται και άλλος μέτοχος που ασκεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς, ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από το κράτος και αναγράφεται στις συσκευασίες.
Βιβλία: Επί της ουσίας καταργείται η «ενιαία τιμή» για όλες τις κατηγορίες. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται διαχωρισμός σε λογοτεχνικά, στα οποία η ενιαία τιμή θα ισχύει αποκλειστικά για την πρώτη έκδοση, και στις λοιπές κατηγορίες, όπου καταργείται ήδη από την πρώτη έκδοση.
Ψωμί: Η πώλησή του θα γίνεται μόνο με το ζύγι και όχι όπως τώρα με προκαθορισμένο βάρος.
Ξενοδοχειακές μονάδες: Αίρονται οι περιορισμοί στην αδειοδότηση. Η άρση του χαρακτηρισμού μιας περιοχής ως κορεσμένης, ανοίγει το δρόμο για την ανέγερση νέων μονάδων.