Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πανεπιστήμια

Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της συνύπαρξης δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, σπέρνοντας αυταπάτες ότι με την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης, η ιδιωτική κάποια στιγμή θα καταστεί περιττή (Θέσεις του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ιούλης 2013). Θυμόμαστε ακόμα τον Αλ. Τσίπρα το 2008, όταν ήταν πρόεδρος του ΣΥΝ, να δηλώνει στην εφημερίδα
«Σημερινή» της Κύπρου ότι «δεν είμαστε εχθρικοί προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» και «το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου δε θίγεται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια». Θυμόμαστε πιο παλιά τον Α. Αλαβάνο ως ευρωβουλευτή του ΣΥΝ να πασχίζει για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων ως ισότιμα με αυτά των ελληνικών ΑΕΙ. Τώρα, ήρθε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης να προσθέσει μια ακόμη πλευρά σε αυτή τη λογική.
***
Συγκεκριμένα: Το δημοσιογραφικό συγκρότημα «Μακεδονία» διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή ημερίδα με θέμα: «Η παιδεία απάντηση στην κρίση», όπου μίλησαν ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σταθάκης και ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Νικόλαος Μουσιόπουλος. Ο Ευ. Στυλιανίδης αφιέρωσε την ομιλία του στην πρόταση που έχει ξανακάνει περί μεικτού πανεπιστημίου. Ουσιαστικά, είναι μια πρόταση ιδιωτικοποίησης δημόσιων πανεπιστημίων (με παράκαμψη/υπέρβαση του άρθρου 16) μέσω της μετοχοποίησής τους και της διάθεσης του 49% των μετοχών τους σε επιχειρηματίες, ο οποίοι θα αναλάβουν και το μάνατζμεντ των ιδρυμάτων αυτών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία», στη συζήτηση που ακολούθησε με ερωτήσεις από το κοινό, ο Γ. Σταθάκης αφού τάχθηκε γενικά υπέρ του «δημόσιου πανεπιστημίου»... «δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι βρίσκει σωστή μεν την πρόταση που παρουσίασε ο κ. Στυλιανίδης, αλλά έτσι "μένει απροστάτευτο το πανεπιστήμιο ως προς την έρευνα που παράγει"».
***
Ανεξάρτητα αν το ρεπορτάζ αποδίδει με ακρίβεια το τι είπε ο Γ. Σταθάκης δεν πρέπει να προκαλείται καμιά εντύπωση για τα λεγόμενά του. Αφού η αποδοχή της συνύπαρξης ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης και κυρίως η αποδοχή του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της «υγιούς επιχειρηματικότητας» και της ΕΕ δεν έρχονται σε αντίθεση με τέτοιες προτάσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο Γ. Σταθάκης είχε γεύμα με επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας ενώ επισκέφτηκε και τη «θερμοκοιτίδα i4G», έναν χώρο υποβοήθησης επιχειρηματιών που διασυνδέεται και με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και «υποδέχεται στους χώρους της φιλόδοξους νέους αλλά και καταξιωμένους επιχειρηματίες παρέχοντάς τους κατάλληλο εργασιακό και υποστηρικτικό περιβάλλον για να μετατρέψουν την καινοτόμα επιχειρηματική τους ιδέα σε επικερδή δραστηριότητα». Εξάλλου σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία» όταν ρωτήθηκε για την Ερευνα, είπε ότι «η στρατηγική πρέπει να είναι η επέκταση της έρευνας στην τεχνολογία και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών υψηλής προστιθέμενης αξίας». Κοινώς, έρευνα με κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία και όχι τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.
Ετσι οι ενδοιασμοί του ως προς την έρευνα που παράγουν τα πανεπιστήμια σε περίπτωση «μερικής» ιδιωτικοποίησής τους, είναι φανερό ότι είναι δευτερεύουσας σημασίας, ψιλά γράμματα, αφού υπάρχει συμφωνία στο τι θα πρέπει να υπηρετεί η έρευνα. Εξάλλου και σήμερα, χωρίς παραχώρηση του 49% των πανεπιστημίων σε ιδιώτες, η έρευνα που διεξάγουν τα ΑΕΙ σε ένα μεγάλο μέρος της παραγγέλνεται, πληρώνεται και αξιοποιείται από επιχειρήσεις.