Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

«Είπε κάτι ο Καμίνης για τα κλειστά νοσοκομεία;Είδατε το δήμαρχο να φωνάζει; Να κάνει κάτι; Στο τέλος, το λογαριασμό τον πληρώνει ο κοσμάκης»

Τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» αναδείχτηκαν ξεκάθαρα στην περιοδεία εκεί του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ τηςΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Αθήνας με τη«Λαϊκή Συσπείρωση».Στην περιοδεία του σε εργαστήρια, μαγειρεία και πλυντήρια, άκουσε τα όσα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από τις περικοπές προσωπικού, τις ιδιωτικοποιήσεις
υπηρεσιών, αλλά και τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που είπαν στον Νίκο Σοφιανό πως η δουλειά δεν βγαίνει με έναν ή δύο μόνιμους σε νευραλγικά σημεία του νοσοκομείου όπως η αιμοδοσία.
«Οι περικοπές προσωπικού είναι συνεχείς. Αν δεν έρθει κάποιος μόνιμος, αν δεν έρθει ένας άνθρωπος να κάνει τους έξι μήνες εκπαίδευση και να μείνει, δεν κάνεις τίποτα. Φέρνουν με συμβάσεις και στην τελική δεν κάνεις τίποτα έτσι». Άλλοι εργαζόμενοι έλεγαν πως «το νοσοκομείο πάει καλά. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο» καθώς εξαντλούνται αφού φτάνουν να δουλεύουν και διπλά ωράρια, χωρίς να πληρώνονται ούτε το κανονικό ωράριο. «Δούλεψα από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί της Κυριακής. Ξέρετε πόσο πληρώθηκα για αυτό το 12ωρο; 13 ευρώ».
«Είπε κάτι ο Καμίνης για τα κλειστά νοσοκομεία;»
Για τη στάση του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, σχετικά με το κλείσιμο των κλινικών και των νοσοκομείων στην πρωτεύουσα, ο Ν. Σοφιανός είπε πως «τα τελευταία τρία χρόνια έκλεισαν πέντε νοσοκομεία. Είδατε το δήμαρχο να φωνάζει; Να κάνει κάτι; Στο τέλος, το λογαριασμό τον πληρώνει ο κοσμάκης».
Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να βγάλουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα από την κατάσταση που βιώνουν ως εργαζόμενοι, αλλά και ως πολίτες και πως είναι ευκαιρία αυτές οι εκλογές για να δείξουν τη δύναμή τους. Είπε πως «ο καθένας μπορεί να ψηφίζει ό,τι θέλει και μετά στον καναπέ του να κάθεται και να βράζει στο "ζουμί" του. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να το δει και αλλιώς το πράγμα. Το θέμα δεν είναι να αλλάξουν τα πρόσωπα. Πρέπει να αλλάξει η πολιτική» και επισήμανε πως «η επιλογή στο ΚΚΕ δεν θα σας βγάλει κάτι άλλο μετά. Γιατί άλλο ψηφίζεις και βλέπεις ότι άλλο σου βγαίνει στην πορεία».
«Έγινε κάτι με τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση;»
Υπενθύμισε πως «αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι έγινε, τι άλλαξε; Πήρε 27% και τι έγινε; Είδατε το 1,7 εκατομμύρια κόσμου να βγαίνει στο δρόμο; Εκτός από το "θέατρο" στη Βουλή δεν έκανε τίποτα άλλο. Οι εργαζόμενοι πρέπει να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Όταν κάθονται στον καναπέ, όταν ο ένας βλέπει την πλάτη του άλλου, όταν ο ιδιωτικός υπάλληλος λέει ότι "ο δημόσιος υπάλληλος είναι βολεμένος κλπ.", όταν ο πενταμηνίτης νιώθει τυχερός που θα δουλέψει πέντε μήνες με 400 ευρώ, όταν λοιπόν το σύστημα δουλεύει έτσι, έχεις και κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στο "μαντρί" της ΕΕ. Μέσα σε αυτό το "μαντρί" δεν πρόκειται να βρει προκοπή ο ελληνικός λαός. Αυτό είναι μια αλήθεια. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η κατάσταση δεν αλλάζει μέσα στην ΕΕ, με αυτή την οικονομία, με το καπιταλιστικό σύστημα. Πού θα βρει δουλειά το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι μέσα σε μια θάλασσα εισαγωγών; Πρέπει να καταλάβει τι του φταίει. Μόνο ένας λαός αποφασισμένος μπορεί να βγάλει τη χώρα έξω από την ΕΕ, να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει».
Τέλος, για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές, είπε πως «δεν γίνεται να έχεις και ιδιωτική και δημόσια Υγεία. Να έχεις ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες όπως τα μαγειρεία, την καθαριότητα και σύντομα τα εργαστήρια και το φαρμακείο. Σε λίγο καιρό θα δούμε και άλλες πατέντες, όπως αυτές στη Γερμανία όπου θα υπάρχουν γιατροί ημερήσιοι»...